BIST 10.337
DOLAR 32,26
EURO 34,72
ALTIN 2.401,46
HABER /  DÜNYA

Rice İstanbula geliyor

ABD Dışişleri Bakanı Condoleezza Rice'ın İstanbul'a geleceği açıklandı

Abone ol

ABD Dışişleri Bakanı Condoleezza Rice'ın, gelecek ay İstanbul'da düzenlenmesi öngörülen Irak'a komşu ülkeler toplantısına katılmayı planladığı bildirildi.

ABD Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Sean McCormack, gazetecilere açıklamasında, toplantının amacının, ''Irak'ın istikrarına yardım etmek'' olduğunu kaydetti ve Rice'ın, bu toplantı sırasında, henüz planlanmamış olmasına rağmen, İran ve Suriye'nin Dışişleri Bakanlarıyla bir araya gelebileceğine işaret etti.

Toplantının tam tarihi konusunda bilgi vermekten kaçınan ve sadece ''Ekim sonunda'' demekle yetinen McCormack, tam tarihi açıklamayı Türk yetkililere bıraktığını söyledi. McCormack, toplantıya, BM Güvenlik Konseyinin beş daimi üyesi İngiltere, Çin, Fransa, Rusya ve ABD'nin yanı sıra G-8 ülkelerinden Kanada, Almanya, İtalya ve Japonya'nın katılmasının beklendiğini de kaydetti. Irak'a komşu ülkeler toplantısı daha önce mayıs ayında Mısır'ın Şarm El Şeyh beldesinde düzenlenmişti.

ABD, Irak'ın iki komşusu İran ve Suriye'nin sınırdaki tutumundan memnuniyetsizliğini her fırsatta dile getiriyor. ABD'ye göre Suriye, yabancı teröristlerin Irak'a sızmasına engel olmak için hiçbir çaba göstermiyor, İran da, Amerikan askerlerine karşı saldırılar düzenleyen direnişçilere silah desteği veriyor. Suriye ve İran ise bu iddiaları reddediyor.