BIST 10.150
DOLAR 32,27
EURO 34,98
ALTIN 2.458,60
HABER /  GÜNCEL

Reklam harcamalarında daralma

Ekonomik kriz nedeniyle Ekim 2008-Mart 2009 tarihleri arasında medya harcamalarında bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 20 düştü.

Abone ol

Ekonomik kriz nedeniyle Ekim 2008-Mart 2009 tarihleri arasında medya harcamalarında bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 20 azalma olduğunu tespit eden sektör temsilcileri, reklamlardan alınan KDV’nin yüzde 18’den yüzde 8’e, gazete kağıdı ithalatında ödenen yüzde 8 KDV’nin de satışta olduğu gibi yüzde 1’e düşürülmesini talep etti.

Uluslararası Reklamcılar Derneği’nce Hilton Oteli’nde düzenlenen basın toplantısında, televizyon yayıncıları, basılı medyanın yöneticileri, medya ajansları ve önde gelen reklam verenlerin bir araya gelerek hazırladığı Öneriler ve Önlemler raporu açıklandı.

Basın toplantısında konuşan Uluslararası Reklamcılık Derneği (IAA) Türkiye Bölümü Başkanı Mehmet Ali Yalçındağ, 2008 yılı sonunda başlayan ve 2009 yılında da hissedilir hale gelen krizin sektör üzerine etkilerini tartışmak ve kriz döneminde marka iletişiminin daha etkili nasıl yapılabileceğini değerlendirmek amacıyla sektörün tüm tarafları ile 4 ayrı toplantı yapıldığını belirtti.

Televizyoncular ve reklam verenler olarak ilk kez bir araya geldiklerini ve bir çıkış yolu aradıklarını belirten Yalçındağ, Bu sektörel toplantılar sonucunda hazırlanan ’Öneriler ve Önlemler’ raporunu sunmak için Başbakandan randevu talep ederek, ’sorunlarımız bu’ diyeceğiz. Bu sorunlarla baş etmek için bürokratik yardım talebinde bulunacağız dedi.

Yalçındağ, sıkıntıları aşabilmek için raporda yer alan önerilere ilişkin şu bilgileri verdi:

Reklamlardan alınan KDV’nin yüzde 18’den yüzde 8’e düşürülmesi, reçetesiz ilaçlar ile hastaneler yasasının çıkışı için Ankara ile temasta olunması kararı aldık. AB sürecindeki bir ülkede reçetesiz ilaç ve hastanelerin ilan vermesinin hala yasak olması veya sınırlandırılması anlaşılır gibi değil. Bunun karşısında nasıl bir lobi duruyor bunu anlamakta zorluk çekiyoruz. Ama insanların da aldıkları ilaçlardan reklam yoluyla daha fazla bilgi sahibi olmasının da en büyük hakları olduğu görüşündeyiz.

Siyasi reklamların televizyonlarda yayınının önünün açılmasını ve örtülü reklamların AB normlarına göre düzenlenmesini talep ediyoruz. Televizyon kuruluşlarının RTÜK’e ödedikleri eğitime katkı payının azaltılmasını, gazete kağıdı ithalatında ödenen yüzde 8 KDV’nin satışta olduğu gibi yüzde 1’e düşürülmesini, dergiler için abonelik dağıtım sisteminin daha etkin hale getirilmesi ve alkollü içecek kategorisinde sponsorluk bedelinin gider olarak kaydedilmesinin mümkün kılınmasını istiyoruz.

Yalçındağ, sektörün ilk çeyreğini geçen yılın aynı dönemi ile karşılaştırdıklarında yüzde 30 daralma ile karşı karşıya olduklarını, ikinci çeyrekte ise KDV, ÖTV indiriminden kaynaklanan bir canlılık olduğunu, bu iyimser havayla, daralmanın yüzde 15-20’ler düzeyinde kalacak gibi göründüğünü söyledi.