BIST 9.722
DOLAR 32,56
EURO 34,93
ALTIN 2.427,58
HABER /  GÜNCEL

PYD-Türkiye krizi Suriye görüşmelerine katılacak mı?

SURİYE Barış Görüşmeleri'ne PYD katılacak iddiası ortalığı karıştırdı. Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, PYD'nin katılması halinde görüşmenin boykot edileceğini söyledi. Fransa, BM görüşmelerde PYD'nin davet edilmeyeceğini açıkladı.

Abone ol

SURİYE ile ilgili yapılacak tarihi toplantıya PYD'nin katılmayacağı açıklandı. PYD'nin toplantıya çağrılacağı yönündeki haberler üzerine Türkiye sert tepki göstermiş ve PYD'ye davet gitmesi halinde Türkiye'nin katılmayacağı açıklanmıştı.

BM Suriye Özel Temsilcisi Staffan de Mistura, 29 Ocak'ta Cenevre'de yapılması planlanan Suriye görüşmeleriyle ilgili "Davet edilecekler konusunda birçok farklı görüş var. Tartışmalar birçok başkentte yürütülüyor. Cenevre-2'de olanların tekrarlanmaması için bu kez davetliler konusunda çok dikkatli davranmaya çalışıyoruz. Başladığımızda doğru adımla başlamak istiyoruz" açıklamasını yapmıştı.

"TANIM BM GÜVENLİK KONSEYİ'NİN TANIMINA DAYANIYOR"

Suriye'de savaşan gruplardan hangilerinin davet edileceği konusunda ise "Kimlerin terörist sayılıp sayılmayacağına ilişkin görüşmeler sürüyor. Benim için terörist tanımı BM Güvenlik Konseyi'nin tanımlamalarına dayanıyor. Onlar da şimdilik IŞİD ve Nusra gibi görünüyor" ifadelerini kullanmıştı.

BM yetkilisi ayrıca, "Yoğun anlaşmazlıklar üzerine bugün başlaması planlanan görüşmeler ertelendi. Davetiyeleri bugün göndermeye başlayacağım. Cenevre toplantısı 29 Ocak'ta yapılacak" açıklamasını yaptı. Görüşmelerin içeriği konusunda ise "Gündem geniş çaplı bir ateşkes, IŞİD ile mücadele ve insani yardımlar olacak. 29 Ocak'ta başlayacak gündem 6 aylık bir siyasi süreci kapsayacak. Bu Cenevre 3 değil" bilgisini verdi.

"HÜKÜMET-YENİ ANAYASA-SEÇİMLER..."

Mistura, 'Birinci Cenevre sonuç bildirisi hâlâ geçerli mi' sorusuna "Evet. Her şey Birinci Cenevre Bildirgesi'yle başladı. Hükümet-Yeni Anayasa-Seçimler..." yanıtını verdi.

"Müzakerelerde 4 farklı çalışma grubu oluşturulacağını açıklamıştınız bunlar ne olacak" sorusunu ise de Mistura, "Viyana süreci başlamadan önce, mülteci krizi çıkmadan ve Rusya'nın müdahalesi başlamadan önce neler yapabileceğimiz konusunda tartışmalar vardı. Şu an üç farklı konuda çalışmamız söz konusu. Dolayısıyla artık çalışma grupları gündemde değil. Sadece Suriyeliler arasında görüşmeler söz konusu. Ancak her alanda özel, bilimsel çalışma grupları olabilir. Mesela ateşkes için özel çalışma grubu olacak" ifadeleriyle yanıtladı.



CENEVRE BİLDİRİSİ

30 Haziran 2012 tarihinde Cenevre-1 Konferansı'ndan sonra yayınlanan Cenevre Bildirisi, Suriye'de iç savaşa son verme hedefiyle siyasi bir geçiş sürecinin başlatılmasını ve tarafların karşılıklı rızasıyla kurulacak ve tam yetkiye sahip olacak bir geçiş yönetimi kurulmasını, kuşatma altındaki bölgelere insani yardım sokulmasını, tutukluların serbest bırakılmasını öngörüyordu.