BIST 9.722
DOLAR 32,55
EURO 34,86
ALTIN 2.427,59
HABER /  GÜNCEL

PYD liderinden flaş Cenevre açıklaması!

PYD Eş Başkanı Salih Müslim, Cenevre için herhangi bir davet almadığını söylerken PYD'lilerin "Demokratik Suriye Meclisi" adı altında davetiye alacağı iddia edildi.

Abone ol

Reuters'a açıklama yapan PYD Eş Genel Başkanı, Cenevre toplantısı ile ilgili kendisinin ya da bir başka Kürt liderin eline davetiye geçmediğini söylerken Al Jazeera'ya açıklama yapan PYD sözcüsü ise Müslim'in de dahil olduğu Suriyeli Kürt yöneticilerinin "Demokratik Suriye Meclisi" adı altında davetiye aldığını söyledi.

Müslim Reuters'a şu açıklamayı yaptı:

"Tabii ki bu toplantıya katılmayı içtenlikle istiyorum. Eğer bazı taraflar dışarıda bırakılırsa Cenevre-3'ün Cenevre-2 gibi başarısız olacağını düşünüyorum. Biz, sahadaki geniş bir kitleyi temsil ediyoruz. Yani bizi dışlamak siyasi çözüm adına iyi bir hamle olmaz"

PYD: Müslim davetiye aldı

PYD Sözcüsü İdris Nassan, Demokratik Suriye Meclisi Eş Başkanlar İlham Ahmed ve Haysam Menna'ya, PYD Eş Genel Başkanı Salih Müslim ve çoğunlukla Kürtlerden oluşan Halk İradesi Partisi Genel Başkanı Kadri Cemil'e davetiye gönderildiğini söyledi.

Reuters'e konuşan Müslim, "Görüşmelere davet edileceğiz ancak hangi pozisyonda davet edileceğimizi bilemiyoruz" demişti. BM Suriye Özel Temsilcisi Staffan De Mistura'nın sözcüsü de katılımcılara davetiylerin gönderildiğini duyursa da kimlere gönderildiğini açıklamamıştı.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, PYD'nin bu toplantıya katılması durumunda girişimi boykot edeceklerini açıkladı.

Özgür Suriye Ordusu karşıtı "muhalif"

Suriye Demokrat Meclisi (SDM), PKK'nın Suriye kolu PYD’nin omurgasını oluşturduğu Suriye Demokrat Güçleri’nin (SDG) siyasi kolu. SDM'nin üyeleri Aynen SDG'de olduğu gibi Kürt, Arap (Rakka Devrimciler Cephesi) ve Süryani isimlerden oluşuyor. Eş başkanları; Rusya’ya yakın bir isim olan ve Heysem Manna ve TEV-DEM olarak bilinen Kürtlerden oluşan Demokratik Toplum Hareketi’nden İlham Ahmed.

Cenevre'ye davet edildiği ya da edileceği iddia edilen Mennah, Baas Partisi iktidarının ‘Barışçıl yollarla’ değiştirilmesini savunan bir isim. Dış müdahaleye ve silahla mücadeleye yani Özgür Suriye Ordusu’na karşıtlığını  sık sık dile getiren ancak Rusya’nın dış müdahalesi konusunda yorum yapmayan bir isism.

SDM, Riyad toplantısıyla eşzamanlı olarak, yani 8-9 Aralık 2015 tarihlerinde Suriye’nin Haseke iline bağlı Malikiye kasabasında kuruldu. Malikiye’deki Kurucu toplantısından sonra SDM 10 Ocak 2016’da Cenevre kentinde ikinci toplantısını düzenledi.

Muhalifler henüz karar vermedi

Suudi Arabistan'ın başkenti Riyad'da toplanan Yüksek Müzakere Heyeti Sözcüsü Munzir Mahos ise Al Jazeera'ya yaptığı açıklamada "Gelen davetiyelerde eskilerinden bir farkını görmedik. Davetiyeyi kabul edip etmemek konusunu tartişmaya devam ediyoruz. Konuyu ciddiyetle ele aliyoruz. Bu gece geç bir saatte ya da yarin sabah kararimizi açiklayacağız." dedi.