BIST 10.277
DOLAR 32,34
EURO 34,81
ALTIN 2.393,53
HABER /  DÜNYA

Putinin dönüş yasası onaylandı

Yeni yasa, Rusya Başbakanı Vladimir Putin'in 2009 yılında Kremlin'e erken döneceği söylentileri arttı.

Abone ol

Rusya Devlet Başkanı Dmitri Medvedev, parlamento seçimlerinin beş yılda bir yapılması ve devlet başkanlığı süresinin de altı yıla çıkarılması ile ilgili anayasa değişikliği ile ilgili paketi onayladı.

Medvedev'in iki aylık bir sürede tamamlanan anayasa değişikliği ile ilgili süreçte hızlı hareket etmesi Rusya Başbakanı Vladimir Putin'in 2009 yılında Kremlin'e erken döneceği tartışmalarını beraberinde getirmişti.

Mart 2008'de yapılan başkanlık seçimleri öncesi Putin'in anayasa değişikliği yapılarak başkanlık süresinin uzatılması ile ilgili teklifi kabul etmemesi anlamlı bulunmuştu. Putin ülkenin demokratik görüntüsüne zarar verecek bir girişimden kaçınırken, kısa bir aradan sonra en az 12 yıl daha Kremlin'de oturmasını sağlayacak bir başka hamleye hazırlık yapmıştı. Şimdi Putin'in dönüp dönmeyeceği tartışmalarından çok, ne zaman döneceği müzakere ediliyor.

Ancak beklenmedik bir şekilde ortaya çıkan küresel mali kriz Rusya'nın siyasi planlarını etkiledi. Rusya'nın siyasi yapısına göre ekonomik politikalardan doğrudan başbakan sorumlu. Krizin ağır etkilerinin görülmeye başlaması durumunda erken seçim kaçınılmaz olabilir. Bu durumda Putin'in dönüşü de hızlanabilir. Ekonomik krizin faturasının Putin'e kesilmesi durumunda Putin'in dönüşü de gecikebilir. 2009'da krizi en az hasarla atlatmak isteyen hükümet 340 milyar dolarlık ek bütçeyi gözden çıkardı.