BIST 10.644
DOLAR 32,20
EURO 35,01
ALTIN 2.500,70
HABER /  GÜNCEL

Putin ve Chaveze ağır suçlama

Gazetecileri Koruma Komitesi, Chavez ve Putin gibi "seçilmiş otokratların" basına karşı tehdit unsuru olduğunu ilan etti.

Abone ol

CPJ Direktörü Joel Simon, Chavez'in geçen Kasım ayında radyo ve televizyon habercilerini "ulusu bölmeye, zayıflatmaya ve yıkmaya çalışmakla" suçladığını ve yayın lisanslarını iptal etmekle tehdit ettiğini, Rusya Devlet Başkanı Putin'in ise geçen Temmuz'da "gazeteciliği terörizmle denk sayan" bir kararname imzaladığını kaydetti.

Simon, komitenin bugün (Pazartesi) yayınlanacak "2006'da Basına Saldırılar" raporunda Chavez ve Putin gibi yöneticileri kastederek "demokra(dik)tatörler demokrasinin görünüşüne - muhalefet partileri, serbest basın ve bağımsız bir yargıya- tahammül ediyorlar, ama aynı zamanda demokrasiyi içinden yıkıyorlar" dedi.

Baskıcı hükümetlerin başta olduğu ülkelerde, yönetimlerin uluslararası meşruiyet kazanmak için kendilerini demokrasi olarak sunma zorunluluklarından dolayı basın özgürlüğü ve insan hakları alanında bazı düzelmeler yaşanabildiğini belirten Simon, yine de bu "demokratatörlerin" baskı tekniklerinin hafife alınamayacağını belirtti.

Simon "gazetecileri hapseden liderler bazen uluslararası hukuka uyduklarını ve yasal prosedürlere saygı gösterdiklerini ileri sürerken, başka ülkeler döner kapı politikası uyguluyor, gazetecileri hapsedip, uluslararası bir tepki oluşmadan tekrar serbest bırakıyorlar" dedi.

Arjantin gibi bazı ülkelerin resmi ilan politikası ile muhalif basını cezalandırdığını belirten Simon, Küba ve Eritre gibi hala kaba güç uygulayan ülkeler de bulunduğunu belirtti.