BIST 10.046
DOLAR 32,45
EURO 34,65
ALTIN 2.391,36
HABER /  GÜNCEL

Portekiz'deki siyasî kriz koalisyonu tehdit ediyor

Portekiz'de patlak veren siyasî krizin büyüme eğilimi ardından Cumhurbaşkanı Anibal Cavaco Silva'nın tüm siyasî parti liderleriyle tek tek görüşmeler yapacağı açıklandı.

Abone ol

Portekiz'de patlak veren siyasî krizin büyüme eğilimi ardından Cumhurbaşkanı Anibal Cavaco Silva'nın tüm siyasî parti liderleriyle tek tek görüşmeler yapacağı açıklandı.

Pazartesi günü Maliye Bakanı Vitor Gaspar, ardından da koalisyonun küçük ortağı Sosyal Demokrat Merkez-Halk Partisi lideri ve Dışişleri Bakanı Paulo Portas istifa etmişti.

Portas'ın istifası, Avrupa Birliği kurtarma paketinin ardından iki yıldır ağır bir kemer sıkma politikası uygulayan merkez sağ hükümetin çökeceği endişelerini arttırdı.

Siyasî kriz, ekonomiyi de olumsuz etkiledi. Çarşamba günü piyasaların açılmasının hemen ardından borsa yüzde 7 değer yitirdi ve devlet tahvillerinin getirisi yedi ayın en yüksek seviyesine çıktı.

Dışişleri Bakanı Portas, istifa eden Maliye Bakanı'nın yerine atanan yeni bakan Maria Luis Albuquerque'yi protesto etmek için istifa ettiğini açıklamıştı.

Başka istifalar da bekleniyor

Siyasî krizin patlak vermesi ardından Başbakan Pedro Passos Coelho görevinden ayrılmayacağını açıklarken Sosyal Demokrat Merkez-Halk Partisi'nin hükümete destek vermeyi sürdürüp sürdürmeyeceği henüz netlik kazanmadı.

Portekiz basını, en az iki bakanın daha istifa edebileceğini belirtiyor.

Portekiz ekonomisinin bu yıl yüzde 2,3 daralması bekleniyor.

Avrupa Komisyonu Başkanı Jose Manuel Barroso, "Piyasaların siyasî krize verdiği ilk tepki, Portekiz'in yeniden oluşturmaya başladığı malî güvenin tehdit altında olduğunu gösterdi. Eğer bu güven kaybolursa, bundan en çok Portekiz halkı zarar görecek. Bu hassas durum, tüm liderlerin ve siyasî güçlerin büyük bir sorumluluk bilinciyle hareket etmesini gerektiriyor" dedi.