BIST 10.644
DOLAR 32,20
EURO 35,01
ALTIN 2.500,70
HABER /  DÜNYA

Portekiz'de greve gidiyor

Portekiz'de hükümetin kemer sıkma politikalarını abartılı bulan iki büyük işçi sendikası bu gün greve başladı

Abone ol

Portekiz'de Haziran ayından itibaren iktidarda olan sağ koalisyon hükümetinin kemer sıkma politikalarını ''anlaşılmaz ve abartılı'' bulan işçi sendikaları bugün genel greve gidiyor. Portekiz'in iki büyük işçi sendikası, İşçiler Genel Birliği (UGT) ve Portekiz İşçiler Genel Konfederasyonu (CGTP), ülkenin demokrasi tarihindeki son 23 yılda 3. kez grev yapacak.

Yunanistan ve İrlanda'nın ardından uluslararası mali yardım alan, 3. AB ülkesi olan Portekiz'de, Pedro Passos Coelho başbakanlığındaki sağcı hükümetin, kamu açığını düşürmeye yönelik vaatlerini gerçekleştirmek için 2012 bütçesinde öngördükleri önlemlere karşı olan sendikalar, grevlere rekor katılım bekliyor. Sabah erken saatlerden itibaren Lizbon ve Porto gibi ülkenin önemli kentlerinde işçilerin yolları kesme eylemlerine başladığı belirtildi.

GREVDEN DOLAYI 500'DEN FAZLA UÇUŞ İPTAL EDİLDİ

Özellikle ulaştırma sektörünü etkilemesi beklenen genel grevde, sadece otobüs ve banliyö trenlerde asgari hizmet garanti edildi. Grevden dolayı ülkede 500'den fazla uçuşun iptal edildiği de açıklandı.

İşsizliğin rekor düzeyle yüzde 12,4 olduğu Portekiz'de sağcı hükümet, 2011'de yüzde 1,6, 2012'de ise yüzde 3'lük ekonomik küçülme öngördü. Hükümetin aldığı ve mecliste onaylanması beklenen kararlar gereği, emeklilere ve memurlara ekstra ödemelerin kaldırılması, özel sektörde çalışma saatini yarım saat uzatılması, vergilerin yükseltilmesi, devlet yatırımlarında ve sosyal harcamalarda kesintiler yapılması öngörülüyor.