BIST 10.644
DOLAR 32,20
EURO 35,01
ALTIN 2.500,70
HABER /  POLİTİKA

Meclis'te Aziz Yıldırım gerginliği

Sporda şiddet yasasındaki değişikliklere ilişkin görüşmelere Aziz Yıldırım tartışması damga vurdu

Abone ol

MHP Milletvekili Halaçoğlu'nun 'Teklif Aziz Yıldırım'ı kurtarma yasası olarak değerlendirilebilir mi?' sorusuna Bakan Kılıç, 'Şahsa yönelik değil' karşılığını verdi.

TBMM Genel Kurulu'nda görüşülen şike cezalarını azaltan yasa teklifinin tümü üzerindeki görüşmelerde Aziz Yıldırım tartışmaları yaşandı. Gençlik ve Spor Bakanı Suat Kılıç, MHP Milletvekili Yusuf Halaçoğlu'nun, "Teklif kamuoyunda Aziz Yıldırım'ı kurtarma yasası olarak değerlendirilebilir mi?" sorusu üzerine "Şahsa yönelik bir düzenleme kanaati bizde olmadı" diye konuştu. Görüşmelerde vekiller şunları söyledi:

ÖRNEK YASA

Ak Parti Kastamonu Milletvekili Hakkı Köylü: "Ceza alan kişiler hapis cezasının üçte ikisini hapiste yatarak çekecek. Örnek bir yasa."
Ak Parti Mardin Milletvekili Muammer Güler: "Ben bu teklifi yürütülmekte olan bir soruşturmayla ilgili görmüyorum. Son operasyon kamuoyu için bir milat niteliği taşıyor."

Bakan Suat Kılıç,"Cezalar çok indirildi" eleştirisine karşılık, "Normal hale gelmiş oldu. Yine Meclis'in ve kamuoyunun takdirindedir" karşılığını verdi. Konuşmaların ardından teklifin tümü üzerindeki görüşmeler tamamlanarak maddelerine geçildi.

TBMM 1. MADDEYİ KABUL ETTİ

Şike cezasına verilecek hapis cezasını 12 yıldan 3 yıla indiren 1. madde TBMM'de kabul edildi.

Kabul edilen 1. maddeye göre, belirli bir spor müsabakasının sonucunu etkilemek amacıyla bir başkasına kazanç veya sair menfaat temin eden kişiye 5 yıldan 12 yıla kadar hapis yerine, "1 yıldan 3 yıla" kadar hapis cezası verilecek.

Suçun federasyon veya spor kulüpleri ile spor alanında faaliyet gösteren tüzel kişilerin genel kurul ve yönetim kurulu başkan veya üyeleri, teknik veya idari yöneticileri ile kulüplerin ve sporcuların menajer veya temsilciliğini yapan kişiler tarafından işlenmesi halinde, ceza yarı oranında artırılacak.

Şike ve teşvik primi kapsamına giren suçlarla ilgili olarak, Ceza Muhakemesi Kanununa göre hükmün açıklanmasının geri bırakılması kararı verilemeyecek, verilen hapis cezası seçenek yaptırımlara çevrilemeyecek ve ertelenemeyecek.

Bu madde kapsamında tanımlanan suçların bir suç işleme kararının icrası kapsamında değişik zamanlarda birden fazla işlenmesi halinde, bunlardan en ağır cezayı gerektiren fiilden dolayı verilecek ceza, 4'te 1'den 4'te 3'üne kadar artırılarak tek ceza olarak uygulanacak.

Bu maddede tanımlanan suçlardan dolayı cezaya mahkumiyet halinde kişi; ayrıca TCK'nın 53. maddesi hükümlerine göre, spor kulüpleri ve federasyonlar bünyesinde sportif faaliyetler icra edilen tüzel kişilerin yönetim ve denetim organlarında görev yapamayacak.

Böylece, spor federasyonları ve kulüplerinin başkan ve üyelerinin, soruşturma sonucunda açılacak davada beraat etmeleri halinde, yargı yönünden görevlerine devam etmelerinin önünde bir engel kalmayacak.

TBMM Başkanvekili Sadık Yakut, teklifin 2. maddesi üzerinde görüşmeler sürerken çalışma süresinin tamamlanması üzerine, birleşimi yarın saat 14.00'de toplanmak üzere kapattı.