BIST 10.139
DOLAR 32,30
EURO 34,86
ALTIN 2.382,47
HABER /  GÜNCEL

Polisten öldürülen genç için 'özür'

Londra Emniyet Müdürü Sir Ian Blair, Cuma sabahı Stockwell metro istasyonunda öldürülen kişinin yanlışlıkla öldürüldüğünü açıkladı. Blair yanlışlıktan ötürü özür diledi.

Abone ol

Perşembe günü Londra'da düzenlenen saldırı girişimleriyle ilgili soruşturmayı yürüten Londra polisi, Cuma sabahı Stockwell metro istasyonunda vurularak öldürülen kişinin, saldırılarla hiçbir ilgisi olmadığını açıkladı.

Olayla ilgili bağımsız bir soruşturma yapılması isteniyor

Polis yetkilileri, sivil polisler tarafından kovalandıktan sonra öldürülen kişinin 27 yaşındaki Brezilya vatandaşı Jean Charles de Menezes olduğunu duyurdu.

Londra Emniyet Müdürü Sir Ian Blair, Menezes'in ölümü nedeniyle ailesinden 'özür diledi'.

"Bu büyük bir trajedi" diyen Blair, "Londra polisi bu olayın tüm sorumluluğunu üstlenmektedir. Ailesine üzüntülerimi iletmekten başka yapabileceğim birşey yok" dedi.

Ölen kişinin kimliğinin duyurulmasından önce yazılı bir açıklama yapan polis, yaşananları bir 'trajedi' olarak niteledi ve Londra Emniyet Müdürlüğü'nün olaydan büyük üzüntü duyduğunu kaydetti.

Stockwell'de öldürülen kişinin, Londra'nın güneyinde, polis tarafından gözlem altında tutulan bir evden çıktığı ve davranışlarının şüphe uyandırıcı olduğu ifade edildi.

Olayın ardından polis yetkililerinin ilk açıklamalarında, vurularak öldürülen kişinin, soruşturmayla ve saldırı girişimleriyle 'doğrudan ilgili' olduğu belirtilmişti.

Brezilya hükümeti, olaydan duyduğu rahatsızlığı dile getirerek, Londra'dan 'bir açıklama' talep etti.

Aile şokta

Jean Charles de Menezes'in ailesi, yaşananlara inanamadıklarını açıkladı.

Menezes'in kuzeni Alex Alves Pereira, BBC'ye yaptığı açıklamada, "Özür dilemek yeterli değil. Kuzenimin, polisin 'beceriksizliği yüzünden' öldüğüne inanıyorum" dedi.

Menezes'i 'hayat dolu bir genç' olarak tanımlayan Pereira, 27 yaşındaki gencin ölümünün sorumlusu olarak 'hükümetin hatalarını' gösterdi.

Şüpheli paket

Öte yandan polis yetkilileri, çalıların arasında bulunan ve kendilerine ihbar edilen bir paket üzerindeki incelemelerini sürdürüyor.

Polis teşkilatının bir sözcüsü, patlayıcı uzmanlarının olay yerini incelediğini ve bulunan paketin içindeki malzemelerin 21 Temmuz saldırılarında kullanılan patlayıcı maddelerle bağlantılı olabileceğini açıkladı.

İki kişi gözaltında

Perşembe günü üç metro treni ve bir otobüsü hedef alan saldırı girişimleriyle bağlantılı olarak iki kişinin gözaltına alındığını açıklanmıştı.


Polis şüphelilerin yakalanması için halktan yardım istedi

Bu kişilerin saldırıyla ilgili olarak aranan dört kişi arasında yer alıp almadıkları konusunda bilgi verilmedi.

Scotland Yard'dan yapılan açıklamaya göre, ikinci şüpheli, Londra'nın güneyindeki Stockwell'de gözaltına alındı.

Polis yetkilileri, söz konusu kişinin terörle mücadele yasası kapsamında gözaltına alındığını bildirdi.

Aynı bölgede dün gözaltına alınan diğer zanlının da bugün polis tarafından sorgulanacağı belirtildi.

Müslüman toplumu kaygılı

Londra'daki Müslüman toplumun liderleri, polise doğrudan öldürme kastıyla ateş açma talimatı verilmiş olması ihtimalinden kaygı duyduğunu açıkladı.

Londra'da 7 Temmuz'da 56 kişinin öldüğü bombalı saldırılar sonrası perşembe günü de üç metro istasyonu ve bir otobüste daha ufak çaplı saldırılar düzenlenmişti.

Kaynak: www.bbcturkish.com