BIST 10.677
DOLAR 32,22
EURO 34,94
ALTIN 2.418,47
HABER /  GÜNCEL

Gereksiz sorular 112 servisini bunalttı

112 acil ambulans servisi çalışanları asılsız ve lüzumsuz telefonlardan şikayetçi. Günlük 10 bini aşan yardım çağrısından ancak 400’ü doğru çıkıyor.

Abone ol

Arayanların büyük bölümü yeni aldıkları cep telefonlarının çalışıp çalışmadığını kontrol etmek için hattı meşgul ediyor. Çünkü cep telefonlarına sim kart yerleştirilmeden 112 servisi aranabiliyor.

Bu durum hem çalışan personelin performansını düşürüyor hem de gerçekten yardıma ihtiyacı olan hastaya ulaşılmasını geciktiriyor. İlkyardım ve Acil Sağlık Hizmetleri Daire Başkanı Dr. Fazıl İnan, acil hattın gereksiz yere meşgul edilmemesi gerektiğini belirterek hattı meşgul edenlerin de bir gün ambulansa ihtiyacı olabileceğini söylüyor. Bütün olumsuzluklara rağmen görevlerinin hastaya en kısa sürede ulaşmak olduğunu vurgulayan İnan, hızlı hizmet için bin 76 olan ambulans sayısını 2006’da bin 259’a çıkarmayı hedeflediklerini kaydediyor. Türkiye genelinde 936 noktada acil yardım istasyonu bulunduğunu anlatan İnan, ambulans sayısının artmasıyla her 50 bin nüfuslu ilçeye bir istasyon açmayı planladıklarını ifade ediyor.

Dr. İnan’a göre ‘112 Acil Servis’ hastalara 10 dakikada ulaşıyor. ‘Ambulans geç kaldı’ şeklindeki şikayetler ise hasta yakınlarının vaka başında geçirdikleri 5 dakikayı 45 dakika gibi algılamalarından kaynaklanıyor. Ayrıca herhangi bir trafik kazasında vatandaş öncelikle 112’yi değil, 155’i arıyor ve farkında olmadan geçirdiği zaman ambulansın olay yerine ulaşmasını geciktiriyor. İnan, bu tür durumlarda vatandaşın ilk olarak 112’yi araması gerektiğini söylüyor.

İlkyardım ve Acil Sağlık Hizmetleri Daire Başkanı İnan, ‘112 Acil’i arayan her insana ambulans gönderilmediğini de anlatıyor. İnan, bazı vatandaşların çok acil bir rahatsızlığı olmadığı halde kendilerinden ambulans talep ettiğini belirterek “İhtiyacı olmadığı halde kendine macera arayanlar, cep telefonlarının çalışıp çalışmadığını kontrol edenler ve 112’nin gerçekten acil hizmet verdiğine inanmak isteyenler bizi meşgul ediyor. Bir gün kendisinin de gerçekten acil bir durumda olabileceğini ve ambulansın bu nedenle gecikeceğini hiç düşünmüyor.” diyor.

Haber: Songün Hakbilen
Kaynak: