BIST 10.471
DOLAR 32,74
EURO 35,04
ALTIN 2.439,66
HABER /  GÜNCEL

'Her gün iki söz öğren'e ilgi büyük

Türk Dil Kurumu'nca "Dağarcığınıza Her Gün İki Söz Ekleyin" projesi vatandaşlardan büyük ilgi gördü. TDK yetkilileri vatandaşların ilgisi karşısında oldukça memnun oldu.

Abone ol

‘Dağarcığınıza Her Gün İki Söz Ekleyin’ projesi çerçevesinde her gün 25 bin kişinin e-posta adresine, yabancı kelimelere önerilen karşılıklar ile Güncel Türkçe Sözlük’te yer alan sözlerden birer kelime ücretsiz olarak gönderiliyor.

‘www.tdk.org.tr’ adresine, elektronik posta adresini bırakan herkes bu hizmetten faydalanabiliyor. Türk Dil Kurumu (TDK) Başkanı Prof. Dr. Şükrü Akalın, öneri ve eleştirileri her zaman dikkate aldıklarını belirterek, “Önerilen sözler konusunda yapıcı eleştiriler yanında yabancı kelimelere üyelerce yeni öneriler de getirilmektedir. Sonuçta uygulamaya gönderilen sözlerle ilgili bütün görüş ve öneriler ilgili çalışma gruplarımızda değerlendirilmektedir.” diye konuştu. Akalın, 2003 yılı sonunda başlayan ‘Dağarcığınıza Her Gün İki Söz Ekleyin’ projesinden yararlananların sayısının her geçen gün arttığını söyledi.

Akalın, projeyi özellikle gençlerin kullandığı kelime sayısının giderek azalması ve internete olan ilgilerini göz önünde bulundurarak, söz varlıklarını geliştirmek amacıyla başlattıklarını kaydetti. Bu çalışma kapsamında; dile yerleşme eğilimi gösteren yabancı kelimelere önerilen karşılıklar ile Güncel Türkçe Sözlük’te yer alan sözlerden her gün birer kelimenin, elektronik posta adresini bildiren herkese ücretsiz olarak gönderildiğini bildiren Akalın, “Güncel Türkçe Sözlük’ten seçilen sözler için öncelik güncel olanlara veriliyor. Örneğin cemrenin düşmesi ile birlikte ‘cemre’, 29 Ekim’de ‘cumhuriyet’, sözü ile ilgili açıklayıcı bilgiler sunuluyor.” diye konuştu. Uygulama ile yazışma topluluğuna katılanların adreslerine bugüne kadar 800’e yakın kelime gönderildi.

Haber: Pınar Acar
Kaynak: