BIST 10.046
DOLAR 32,29
EURO 34,69
ALTIN 2.407,15
HABER /  GÜNCEL

Polise saldırana ceza

Terör ve teröre desteğe ağır yaptırımlar getiren Terörle Mücadele Yasası bu hafta içinde TBMM’ye geliyor.

Abone ol

Terör ve teröre desteğe ağır yaptırımlar getiren Terörle Mücadele Yasası bu hafta içinde TBMM’ye geliyor. Adalet Bakanlığı tarafından bir süredir hazırlıkları yürütülen ve Bakanlar Kurulu tarafından son şekli verilerek TBMM’ye sunulması beklenen Terörle Mücadele Yasası ile ağır yaptırımlar geliyor. Yeni tasarı güvenlik güçlerinin talepleri de dikkat alınarak hazırlandı. Gözaltı süresinin uzatılmasının planlanmadığı “Yeni Terörle Mücadele Yasası”nda, geçtiğimiz hafta Bakanlar Kurulu toplantısında “terörün tanımı” ile ilgili ne yapılabileceği ele alınmıştı. Hükümet tarafından Türk Ceza Kanunu’nda yer alan terör tanımının Avrupa Konseyi’nin tanımına uydurulması ve böylelikle yurt dışına kaçan teröristlerin iadesindeki zorlukların aşılması benimsendi. Tasarıda; teröristlerin cenazelerinin memleketlerine değil, öldürüldükleri yere gömülmesi, terör örgütü amblemini kullanmanın, propagandasının ve finansal desteğin suç sayılması gibi düzenlemelerin de yer alması bekleniyor.

Ağır yaptırımlar
Adalet Bakanlığı tarafından hazırlanan ve Bakanlar Kurulu tarafından son şekli verilen yeni Terörle Mücadele Yasa tasarısında şu yenilikler öngörülüyor:
* Polise taşlı ve sopalı saldıranlara hapis cezası verilecek.
* Ev ve işyerlerine saldırıp cam, çerçeve indirenlere, sokak lambası ve kaldırımlara zarar verenlere hapis cezası verilecek ve zararlar ödetilecek.
* Bölücü örgütün bayrağı, amblemi ve terörist başının posterini taşımaya, yasa dışı örgütün sloganını atmaya ağır yaptırımlar getirilecek.
* Cenaze törenlerinin yol açtığı olayların önüne geçebilmek amacıyla teröristler öldürüldükleri yerlerde gömülecek.
* Terör destekçisi dernek, vakıf, siyasi parti ve meslek örgütlerine de kapatmaya kadar varan yaptırımlar getirilecek. Bu suçların basın ve yayın yoluyla işlenmesi halinde verilecek cezaların artırılması düşünülüyor.
* Terör finansörleri “kara para” kapsamına alınarak, ağır hapis ve ağır para cezalarına çarptırılacak.

Vurma yetkisi
Terörle Mücadele Yasa tasarısında polisin istediği “önleyici tedbirler” de bu değişiklik kapsamında masaya yatırılıyor. Buna göre:
* Polis, yeni yetkilerle donatılacak. Güvenlik güçlerine “terörist faaliyet ya da eylem şüphesi” halinde önleyici anlamda gözaltı yetkisi tanınması düşünülüyor.
* Güvenlik güçlerine; terörist eylemlere karışıp da “dur” ihtarına uymayanları ve kaçanları “vurma” yetkisi verilecek.
* Terör yeniden tanımlanarak Avrupa Konseyi’nin terör tanımı ile uyumlu hale getirilecek. Böylece yurtdışındaki teröristlerin iadesinde çıkan zorluklar aşılabilecek.

Türkiye