BIST 10.046
DOLAR 32,27
EURO 34,64
ALTIN 2.414,15
HABER /  POLİTİKA

Babacan azar yedi

Devlet Bakanı Babacan, Erdoğan'dan azar işitti. Nedeni mi? İşte Babacan'a azar işittiren istek.

Abone ol

Çankaya'ya gönderilen Merkez Bankası (MB) ve BDDK başkanlıklarına ilişkin kararnamelere hangi bürokratın adının yazılacağı, geçtiğimiz hafta yapılan Bakanlar Kurulu toplantısında büyük tartışmalar yaşanmasına neden oldu. Başbakan Yardımcısı ve Devlet Bakanı Abdüllatif Şener ile Devlet Bakanı Ali Babacan'ı Bakanlar Kurulu Toplantısı'nda karşı karşıya getiren tartışmaya, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan müdahale etti ve iki bakan arasındaki kriz Erdoğan'ın Başkanlığı'nda ertesi gün yapılan üçlü zirve ile çözüldü. Geçtiğimiz hafta başında Bakanlar Kurulu'nda yaşanan tartışmanın perde arkası ise şöyle:

HERKESİN FİKRİNİ SORDU
Bakanlar Kurulu'nda, MB ve BDDK Başkanlığı'na yapılacak atama konusunu Erdoğan açtı. Erdoğan, toplatıda, MB Başkanlığı için Köşk'ün onayına sunulacak kararnamedeki isimin henüz belirlenmediğini söyledi. Erdoğan, BDDK Başkanlığı konusunda ise, 'Hepiniz MB Başkanlığı atamasında yaşananları biliyorsunuz. Yukarı (Cumhurbaşkanlığı) ile aramız kötü. Ne göndersek geri dönüyor. Bu nedenle, Tevfik Bilgin'i yeniden atamayı düşünüyoruz. Herkes görüşünü açıklasın' dedi. Bakanların bir kısmı, 'Biz Bilgin'i tanımıyoruz. Bu nedenle siz ve ilgili bakan arkadaşlar uygun görüyorsa, atanabilir' dediler. Erdoğan daha sonra BDDK'nın hazırladığı Eximbank ile rapor nedeniyle sıkıntı yaşayan Kürşad Tüzmen'e döndü ve fikrini sordu. Tüzmen ise, 'Geçmiş dönemde bazı sıkıntılarımız oldu. Ancak 'Vatan' sağolsun. İyi çocuktur. Dürüst adamdır' dedi.

İKİ BAKANDAN SÜRPRİZ ÇIKIŞ
Erdoğan, daha sonra Babacan'ın, Bilgin'le ilgili görüşünü sordu. Babacan, süpriz bir çıkış yaparak, 'Sayın Başbakanım, ben sizinle BDDK ve Merkez Bankası ataması konusunda özel olarak konuşmak istiyorum' dedi. Babacan'ın tavrından rahatsız olan Erdoğan, 'Herkes ne düşünüyorsa burada söylesin. Kimse, sonradan karnından konuşmasın' dedi. Babacan ise, Başbakan Erdoğan'ın uyarılarına rağmen Bakanlar Kurulu'nda açıklama yapmaktan ısrarla kaçındı. Daha sonra Erdoğan, BDDK'nın bağlı olduğu Şener'e dönerek, 'Peki siz ne düşünüyorsunuz' diye sordu. Şener de 'BDDK ve MB atamaları konusunda ben de sizinle özel olarak görüşmek istiyorum' dedi. Babacan ve Şener'in açıklamaları Bakanlar Kurulu'nda şaşkınlık yaratırken, tartışmayı Erdoğan noktaladı.

ÜÇLÜ ZİRVE YAPILDI
3 Nisan'da yapılan tartışmalı Bakanlar Kurulu'nun ardından, 4 Nisan gecesi Başbakan Erdoğan Başkanlığı'nda, Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Abdüllatif Şener ve Devlet Bakanı Ali Babacan'ın katılımıyla üçlü zirve yapıldı. Başbakan Erdoğan, Bakanlar Kurulu toplantısında konuşmayan iki bakanı da aynı anda çağırdı ve toplantıdan BDDK Başkanı Bilgin'in ikinci kez atanması kararı çıktı. Toplantıda, Merkez Bankası Başkanlığı için Köşke sunulan ikinci kararnamede yer alan ve medyadan sır gibi saklanan isim de belirlendi. Bu gelişmenin ardından 5 Nisan sabahı, Şener, BDDK Başkanı Bilgin'i çağırarak, aynı göreve ikinci kez atamak istediklerini bildirdi.

Akşam