BIST 10.159
DOLAR 32,21
EURO 35,07
ALTIN 2.471,21
HABER /  GÜNCEL

Türkiye için it dalaşı

ABD ve Avrupa Türkiye için havada it dalaşında. Uçak satma rekabeti giderek kızışıyor. Peki kim önde?

Abone ol

Batı Avrupa ülkeleri ve ABD, Türkiye'nin almak istediği 100 adet yeni nesil savaş uçağı projesinde kıyasıya rekabet içerisinde.

Avrupalılar, ‘Eurofighter Typhoon', Amerikan Lockheed Martin şirketiyse ‘Joint Strike Fighter’ adlı yeni nesil savaş uçaklarından satmak istiyor.
ABD şirketi, kendi uçağının tercih edilmesi durumunda Türk savunma sanayiine değeri 3.5 milyar dolardan fazla üretim işi vermeyi önerdi.
Buna göre, satılması planlanan uçakların gövde ve kompozit malzemeleri TAI, yani Türk Havacılık ve Uzay Sanayisi tesislerinde imal edilecek.
Bu Türkiye'nin sıcak baktığı bir teklif. Ama Ankara, Aselsan, Havelsan ve Roketsan şirketleri için de ilave iş talep ediyor.

ABD şirketinin rakibi Eurofighter şirketinin de Türkiye'ye yeni ve cazip bir ‘yerli üretim’ önerisinde bulunduğu belirtildi, ama bu önerinin ayrıntıları henüz açıklanmadı. Türkiye önümüzdeki 20 yılda 100 adet yeni nesil savaş uçağı almak istiyor. Yaklaşık 10 milyar dolarlık değeri ile bu Türkiye Cumhuriyeti tarihinin en büyük savunma sanayi projesi. Ankara'nın ihaleyi kime verdiğini bu yılın sonuna kadar açıklaması öngörülüyor. Alınacak yeni nesil savaş uçakları, zaman içinde, halen Türk Hava Kuvvetleri'nin envanterinde bulunan F-16 ve F-4 uçaklarının yerini alacak.

Milliyet