BIST 10.159
DOLAR 32,21
EURO 35,07
ALTIN 2.471,04
HABER /  BİLİM - TEKNOLOJİ

.eu Büyük sükse yaptı

Alan adının yönetiminden sorumlu Eurid adlı kuruluşa göre en çok başvuru Almanya ve İngiltere’den geldi.

Abone ol

Alan adının yönetiminden sorumlu Eurid adlı kuruluşa göre en çok başvuru Almanya ve İngiltere’den geldi. Almanya yaklaşık 240 bin başvuru ile birinci, İngiltere ise 237 bin başvuru ile ikinci sırada yer aldı. Hollanda 126 bin başvuru ile üçüncü geldi.

Avrupa Komisyonu, ‘.eu’ alan adını özellikle ticari veya sivil kurum ve kuruluşların küresel ekonomide Avrupalı kimliklerini daha iyi gösterebilmeleri için istiyor. Özellikle, AB’ye yeni katılmış ülkelerdeki şirketler, ‘.eu’ alan adı sayesinde küresel rekabette ‘Avrupalılık’ kimliğinin prestijinden yararlanacak.

‘AVRUPALILIK’ KİMLİĞİ İNTERNETTE

AB’nin internetteki alan adı için giderek yüksekelen bir ilgi olduğu biliniyordu, ancak düzenlemeden sorumlu AB Komisyonu yetkileri de ilginin beklentileri aştığını ifade etti.

AB Komisyonu Bilişim ve Medya’dan sorumlu üyesi Viviane Reding, yeni alan adı ‘.eu’nun AB’nin küresel bilgi toplumundaki imzası olduğunun altını çizerek, “Artık Avrupalılar internette kendi Avrupalı kimliklerini gösterebilir, bu alan adı AB’nin hukuki koruması altında olacaktır” diye konuştu.

İnternet gözlemcileri bu yıl sonuna dek ‘.eu’ alan adının internette .com’dan sonra en bilinir ve kullanılır alan adı olacağı öngörüsünde bulunuyor.

ALAN ADI KAPIŞMASI

İlk başvuru sahibinin en sade adresi alabildiği sistemde, isim benzerliği taşıyan kimi şirketlerin ‘.eu’ başvuruları pek de kolay olmadı. Örneğin, www.polo.eu adresi için, otomotiv devi Volkswagen, moda devi Ralph Lauren ve gıda devi Nestle başvuru yaptı. Sonuçta adres Alman Volkswagen’a gitti. Aynı şekilde Discovery Channel ve Land Rover Discovery, www.discovery.eu adresi için kapıştı. Sadece birkaç dakika ile önce başvuru yapan Discovery Channel adresi kaptı.

Kaynak: BBC