BIST 10.046
DOLAR 32,33
EURO 34,70
ALTIN 2.408,54
HABER /  DÜNYA

B-52lere üslerinizi açın

İngiliz Sunday Times, İran'a olası ABD saldırısı gündemdeyken şok bir ifadeye yer verdi:

Abone ol



İngiliz Sunday Times, İran'a olası ABD saldırısı gündemdeyken şok bir ifadeye yer verdi: ABD'li yetkililer Türkiye'ye üslerini kullanmak için baskı yapıyor....

'Saldırı planları hazır'
Dünya aynı filmi bir kez daha izliyor... Irak işgalinden önce arka arkaya "olası saldırı" haberleri yayımlayan dünya basını aynı şeyi bu sefer de İran için yapıyor... Dünya basının önde gelen 2 gazetesinde İran'a olası ABD saldırısı naberleri yer aldı... İngiliz Sunday Times gazetesi, ABD'nin İran'ın nükleer santrallerini B-52 bombardıman uçaklarıyla vurmak için Türkiye'ye üslerini kullanımına açma konusunda baskı yaptığını yazdı. Amerikan Washington Post gazetesi de Başkan George W. Bush yönetiminin, "İran'ı vuracak hava saldırılarının" planlarını yaptığını dünyaya duyurdu. İşte plandan detaylar:

İki türlü hava saldırısı
Savunma Bakanlığı ve Merkezi

Haberalma Teşkilatı uzmanları İran'da havadan vurulabilecek hedefler üzerinde çalışıyor. Natanz Uranyum Zenginleştirme Tesisi ve İsfahan Uranyum Dönüşüm Tesisi ilk hedefler... Karadan harekat öngörülmüyor. Yetkililer 2 tür hava saldırısı üzerinde çalışıyor. İlk seçenekte, sadece nükleer tesislere karşı sınırlı bir hava saldırısı düşünülüyor. İkinci seçenek İran'da çok daha geniş askeri ve siyasi hedefleri de kapsayacak uzun bir hava taarruzu... Gazeteye konuşan yetkililer Bush'un görevi sona ermeden İran meselesini çözmeye niyetli olduğunu belirtiyor. Gazete, Amerika'nın uydu yoluyla ve İran hava sahası içinde pilotsuz casus uçaklarla, Tahran'ın nükleer çalışmaları hakkında bilgi toplamaya çalıştığını da yazdı.

"Saldırıya yanıt veririz"

İRAN, Amerika'da yayımlanan New Yorker dergisi yazarı Seymour Hersh'ün, ABD'nin İran'ı nükleer bombayla vuracağını iddia eden yazısına sert tepki geldi. Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Hamid Rıza Asefi, "Bu ABD'nin psikolojik savaşının bir parçası. Nükleer çalışma hakkımızdan asla geri adım atmayacağız. En kötü senaryoya hazırlandık. Bu tehditlerden korkmayız" dedi.
Baradey İran'a gidiyor

ULUSLARARASI Atom Enerji Kurumu (UAEK) Başkanı Muhammed El Baradey, İranlı yetkilileri uluslararası toplumla uzlaşma konusunda ikna için Tahran'a gidiyor. Yetkililer, ABD ve İran'ın karşılıklı savaş tehditleri attığı bu dönemde Baradey'in krizi tamamen çözemese de en azından İran'ı UAEK'nın isteklerini kabul etmek için uğtaş vereceğini belirtti. Öte yandan nükleer çalışmaları yerinde incelemek amacıyla 5 UAEK uzmanı İran'a gitti. İran, çalışmalarını sivil amaçlı yaptığı konusunda ısrar ediyor.

Sabah