BIST 10.400
DOLAR 32,23
EURO 34,95
ALTIN 2.412,19
HABER /  GÜNCEL

PKK'nın belini kıracak Heron projesi

TSK'dan sonra Emniyet Genel Müdürlüğü de istihbarat toplamada İnsansız Hava Araçları'ndan faydalanmak için önemli bir adım attı.

Abone ol

TSK'dan sonra Emniyet Genel Müdürlüğü de istihbarat toplamada İnsansız Hava Araçları'ndan faydalanmak için önemli bir adım attı. Polis, satın alacağı "Heron"lar ile PKK'lı teröristlere "nokta" operasyonlar gerçekleştirecek.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın polis özel harekat timlerinin terörle mücadelede daha etkin kullanılacağını açıklamasının ardından Emniyet Teşkilatı'nda yeni düzenlemeye gidildi. 28 Şubat sürecinden sonra kırsal alanda operasyonlara "aktif" olarak katılmayan özel harekat timlerine anlık istihbarat sağlanması amacıyla Havacılık Daire Başkanlığı bünyesinde "İnsansız Hava Araçları" Şube Müdürlüğü kuruldu.

Emniyetin hava filosuna "İHA"ların da katılması için Havacılık Daire Başkanlığı'nın kuruluş ve çalışma yönetmeliğinde değişiklik yapıldı. Yönetmeliğe eklenen ek madde ile İnsansız Hava Araçları Şubesi'nin kurulması sağlandı. Yönetmelik değişikliği İçişleri Bakanı'nca onaylandı.

Havacılık Daire Başkanlığı bünyesinde yeni kurulan İnsansız Hava Araçları Şubesi'nin başına pilot bir polis müdürü getirildi. İHA Şube Müdürü ve iki pilot geçtiğimiz günlerde Amerika'ya giderek İnsansız Hava Araçları fuarına katıldı. Ekip, kamuoyunda "Heron" olarak bilinen yeni nesil insansız hava araçlarını yerinde inceledi ve teknik özellikleri hakkında araştırma yaptı.

NOKTA OPERASYON

Emniyet Genel Müdürlüğü, yakın zamanda almayı planladığı İnsansız Hava Araçları ile başta PKK olmak üzere yasadışı terör örgütlerine kırsal alanda nokta operasyonlar düzenleme imkanına sahip olacak. İHA'ların toplayacağı istihbarat arazideki özel harekat timlerine anında ulaştırılacak ve bu sayede eylem öncesi PKK'lı teröristlerin etkisiz hale getirilmesi sağlanacak.

Türk Polis Teşkilatı, artan terör eylemleri ile birlikte mücadelede "aktif" rol almak için konsept değişikliğine gidiyor. AK Parti hükümeti yeni dönemde polis özel harekat timlerini kırsal alandaki operasyonlarda kullanmayı amaçlıyor.

Ilgaz Dağı'nda temel eğitim kursuna alınmaları öngörülen özel tim mensupları için Kastamonu'daki Polis Meslek Yüksek Okulu'nun tahsis edilmesi düşünülüyor. Proje kapsamında şehir ve ilçe merkezlerinde konuşlanan özel timlerin yıllar sonra kırsal alana çıkması için "ateş destek" silahları ve zırhlı araçlarla lojistik yönden güçlendirileceği öğrenildi. Bu amaçla polis özel harekatçılara askeri birliklerinin kullandığı "Cobra" adlı zırhlı araçlardan alınacağı ifade ediliyor.