BIST 9.916
DOLAR 32,44
EURO 34,74
ALTIN 2.438,67
HABER /  GÜNCEL

PKK neden o ilçelere saldırdı? Nedeni belli oldu

Prof. Dr. Halil Berktay, PKK’nın eden Suriye sınırına paralel uzanan belli il ve ilçeleri hedef aldığını anlattı.

Abone ol

Prof. Dr. Halil Berktay PKK’nın Güneydoğu’da Suriye sınırına paralel uzanan ilçe ve illerde çatışma ortamı yaratarak buraların insansızlaştırılmak istendiği iddia etti.

Berktay, bölgede uzun süreli çatışma ortamı yaratılarak Türkiye’nin Suriye’nin geleceği konusunda nötr taraflardan biri olmaktan çıkartılarak çatışan taraflardan biriymiş gibi gösterilmek istendiği söyledi.

Tarihçi yazar Berktay, 24 TVde Zeynep Türkoğlu'nun sunduğu Serbestiyet programına konuk oldu. İşte Halil Berktay'ın konuya ilişkin Star gazetesinde yer alan çarpıcı değerlendirmeleri:

PKK NE YAPMAK İSTİYOR?

Kritik soru şu, PKK ne yapmak istiyor? Ortada öyle bir politika var ki,askeri bakımdan da kayıp, siyasi bakımdan da kayıp. Askeri bakımdan hiçbir kazanma şansı yok, siyasi bakımdan ise PKK’nın ve HDP’nin geçtiğimiz yıllar ve aylar boyunca kendilerine açılan bütün kredileri yitirmesini, hatta Kürt halkının hakları ve özgürlükleri bakımından elde edilmiş bütün kazanımların tehlikeye düşmesini beraberinde getiriyor. Müttefikler kopuyor, sempatizanlar kopuyor, Kürtler bulundukları şehirden göç ediyor.

KENDİ SOSYOLOJİK TABANI KENDİ ELİYLE YOK EDİYOR

PKK, kendi sosyolojik tabanını kendi eliyle yok ediyor. Geriye harabeye dönmüş, yıkık metruk mahalleler kalıyor. Soru şu; acaba istedikleri bu mu? Bunun normal siyasi rasyonaliteyle açıklamak mümkün değil. Bu arada büyük kayıplar veriyorlar. Peki bu olayın mantığı nedir? Neden Kandil asla geri çekilip, vazgeçmeyeceğiz diyor? Bölgeye gidip hendeklerin, barikatların arkasındakilerle konuşanlar Hasan Cemal dahil, kendilerine ‘hiç bir koşulda bu yoldan dönmek yok’ dendiğini aktarıyorlar. Böyle bir gözü kara gidiş söz konusu. İnsanın aklına şöyle bir soru geliyor acaba bumudur amaç?

AMAÇLARI O BÖLGELERİ TAMAMEN İNSANLIŞTIRMAK

Türkiye’nin Suriye sınırı boyunca uzanan bir dizi il ve ilçe merkezini metruk ve yıkık haline dönüştürmek, insansızlaştırmak mıdır amaç? Sonuç olarak şöyle düşünebiliriz; devletlerin varlığı insanlarla ve nüfusla kaimdir. Orada kendi insanlarınız yaşıyorsa oraya benim diyebilirsiniz. Benim diyebilmekte önemli faktördür. 1; amaç tamamen insansızlaştırmak mıdır, kendi tabanını yok etmek pahasına. 2; insansızlaşan bu Güneydoğu topraklarında Suriye sınırına paralel uzanacak bölgede bir kısmı en azından Suriye kısmından gelecek hücümlarla sonu gelmeyen, yıpratıcı bir çatışmanın içine çekmek midir?

TÜRKİYE’Yİ ÇATIŞAN TARAFLARDAN BİRİ GİBİ GÖSTERMEK İSTİYORLAR

Bu vesileyle Türkiye’yi Suriye’nin geleceğinin konuşulmasında nört taraflardan biri olmaktan çıkarıp, çatışan taraflardan biri haline getirerek, degade etmek midir, seviye düşürmek midir? İnsanın aklına böyle sorular geliyor. Türkiye içinde gelişebilecek herhangi bir olasılıkla bu politikanın hiçbir rasyonel bağlantısını göremiyorum bu ancak ve ancak Suriye’de oynanan oyunlarla ilgili olabilir ve onunla bağlantılı bir hesap olabilir.