BIST 9.037
DOLAR 32,32
EURO 35,10
ALTIN 2.295,58
HABER /  GÜNCEL

Demirtaş öz yönetim soruşturması!

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı, HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş hakkında, DTK'da yaptığı özerklik açıklaması ve 6-8 Ekim olaylarına ilişkin sözleri nedeniyle soruşturma başlattı.

Abone ol

ANKARA Cumhuriyet Başsavcılığı Basın Suçları Soruşturma Bürosu, HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş'ın "özerklik" konusundaki açıklamaları ile "Kobani bahanesiyle isyan çağrısında bulunduğuna" yönelik yazılı basında çıkan haberleri ihbar kabul etti.

Resen soruşturma başlatan büronun, soruşturma evrakını Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı Parlamenter Suçlar Bürosuna göndereceği öğrenildi.

Soruşturmanın, Türk Ceza Kanunu'nun (TCK) "Anayasal Düzene ve Bu Düzenin İşleyişine Karşı Suçlar"a ilişkin maddeleri ile "halkı kin ve düşmanlığa tahrik" ve "suçu ve suçluyu övme" suçları kapsamında başlatıldığı kaydedildi.

SELAHATTİN DEMİRTAŞ NE DEMİŞTİ? İŞTE O ÖZERKLİK AÇIKLAMASI

HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, önceki gün Demokratik Toplum Kongresi (DTK) Olağanüstü Kongresi'ndeki konuşmasında “İnşallah muhataplarımız bu ciddi deklarasyonu bir kez daha serinkanlılıkla dinleyip okuyup aslında öz yönetimin, özerkliğin hepimiz açısından birlikte yaşam açısından çok önemli bir fırsat sunduğunu göreceklerdir” demişti.

Demirtaş konuşmasının devamında şu ifadeleri kullandı:

"İnşallah, deklarasyonları yayımlayanların ciddiyetiyle, aynı ciddi yaklaşımla deklarasyona yaklaşacaklardır. Deklarasyonda da belirtildiği gibi dinamik bir tartışma sürecine, öneriye ve eleştiriye açık bu metin, çatışmaların sorgulanması, mevzunun hendek ve barikat olmadığı, demokrasi sorunu olduğu noktasında tartışmaları ve mücadeleyi siyasi alana çekebilmesi konusunda çok önemli bir fırsat sunuyor.

İnşallah muhataplarımız bu ciddi deklarasyonu bir kez daha serinkanlılıkla dinleyip okuyup aslında öz yönetimin, özerkliğin hepimiz açısından birlikte yaşam açısından çok önemli bir fırsat sunduğunu göreceklerdir.

Siyaset küskünlükler, kaprisler, komplekler üzerinden yapılmaz, siyaset çözüm alanıdır. Ne olursa olsun konuşabilmek, ne olursa olsun müzakere kanallarını açık tutabilmektir siyaset. Biz HDP olarak bu noktadayız, DTK’nın deklarasyonda ifade edilen mücadele anlayışı mücadele çerçevesi ve öz yönetim çerçevesine bağlı kalarak biz siyasi mücadele yürüteceğimizi belirtiyoruz"

ADALET BAKANI BOZDAĞ'DAN DEMİRTAŞ AÇIKLAMASI

Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, bölücü teröristler ve terör örgütünün sözcülüğüne soyunan HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş'ın terör örgütünün bölücü hedeflerini açık ve net ifade ettiği açıklamaların suç oluşturduğunu ve yok hükmünde olduğunu bildirdi.

Bozdağ, sosyal paylaşım sitesi Twitter hesabından yaptığı açıklamada, Demirtaş'ın hendek, barikat, tuzak, mayın, bomba, silah, bölücü teröristler ve terör örgütünün sözcülüğüne soyunduğunu belirtti.

Demirtaş'ın bölücü terör örgütünün bölücü hedeflerini açık ve net ifade ettiğini, bu açıklamalarının ihanet ve suç oluşturduğunu aktaran Bakan Bozdağ, açıklamaların yok hükmünde olduğunu ifade etti.

Bozdağ, şunları kaydetti: 

"Demirtaş, hür demokratik zeminde parlamentoda siyaset yerine kirli terör siyasetine sahip çıkmış, bölücülüğünü açıkça itiraf etmiştir.

Türkiye'nin bölünmez bütünlüğü, bölücü terör örgütüne, bütün hainlere ve onları kullanan ağababalarına rağmen korunmuştur, korunacaktır.

Bölücü terör örgütü ve onların destekçileri, değil yüz yıl yüzlerce yıl geçse de bu amaçlarına ulaşamayacaktır. Türkler ve Kürtler arasında bin yıldan fazladır süren kardeşlik hukuku, tarih ve kader birliği, her türlü ayrılıkçılığın panzehiridir.

Onlarca senedir Türkler ile Kürtler arasında kardeş kavgası çıkartmayı başaramayan bölücü terör örgütü, bundan sonrada başaramayacaktır. Bölücü terör örgütü ve destekçileri bilmeli ki; bin yıllık Türk-Kürt kardeşliğini, hiç bir güç yok edememiştir, edemeyecektir."

CUMHURBAŞKANI SÖZCÜSÜ KALIN'DAN SERT TEPKİ

Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde düzenlediği basın toplantısında gündeme ilişkin açıklamalarda bulunan Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, özerklik açıklamalarıyla ilgili "Zaman zaman dile getirilen ve dün açık ifadesi kullanılan ayrılma bölünme, işte öz yönetim, kanton yönetim vesaire gibi fantezilerin de demokratik olgunluk içesinde hareket eden toplumlarda bir karşılığının olmadığını ifade etmek isteriz" dedi.