BIST 9.590
DOLAR 32,54
EURO 34,88
ALTIN 2.489,28
HABER /  EKONOMİ

Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı için en iyisi...

Piyasa uzmanları Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı'ya yeni yıl hediyesi önerisinde bulundu. Uzmanlara göre Başçı, 'akademi hayata geri dönmeli.'

Abone ol

ABD'de yayın yapan ekonomi kanalı CNBC yeni yıla sayılı günler kala ilginç bir habere imza attı.

Kanal, piyasa uzmanlarına dünyadaki merkez bankalarına 2016 yılında verilebilecek en güzel hediye nedir diye sordu.

CNBC'nin haberi üzerine Türkiye'deki uzmanlar da Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı'yı verilebilecek yeni yıl hediyesi konusunda fikirlerini açıkladı.

Hürriyet'in haberinde yer alan uzmanlara göre, Başçı için eni iyi hediye 'görevi bırakıp akademik hayata dönmek' olurdu. 

İşte piyasa uzmanlarının Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı için düşündükleri hediyeler...

GÜRSES: ENFLASYON HEDEFİNİ TUTTURMAK

Hürriyet gazetesi yazarı Uğur Gürses, “Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı için bu bağlamda en iyi hediye, görev süreci boyunca tutturamadığı yüzde 5 enflasyon hedefini tutturmak olurdu diye düşünüyorum” dedi.

Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı

ALKİN: GÖREV SÜRESİ BİTİNCE AKADEMİYE DÖNMESİ OLURDU

Kemerburgaz Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Emre Alkin ise şunları söyledi:

“Erdem Başçı, kendisinin görevi bırakıp, akademik hayata geri dönmesi olurdu, daha faydalı olurdu. Çok yıprandı çok yoruldu. Kendi iyiliği için, görev süresinin sonunda akademik hayata geri dönmesi. Merkez Bankamız için enerji fiyatlarının düşük seviyede kalmada devam etmesi olacak. Enflasyon hedefi zaten tutturulamıyor. Böylece daha da yükselmez.”

ÖKTE: BAŞÇI’NIN ELİNİ KUVVETLENDİRECEK EN İYİ HEDİYE…

TEB Yatırım Stratejisti Işık Ökte, “Çin’den ikinci bir renminbi devalüasyon şoku gelmesin, ‘çöp sabit getiri’ pazarı (“junk bond”) likit kalsın ve gelişmekte olan ülke sermaye çıkışları bitsin. Her türlü yerel gelişmeden çok, Erdem Başçı’nın elini kuvvetlendirecek hediye bu olur görüşündeyim” değerlendirmesini yaptı.

ÖZAVCI: ENFLASYONUN DÜŞMESİ

Meksa Yatırım Genel Müdür Yardımcısı Figen Özavcı, “Enflasyonun düşmesi. En büyük sıkıntı aslında enflasyon. Hedefi hükümet verdiği için, yıl sonlarında hükümete mektup yazmak durumunda kalıyor. Ama bence en iyi hediye enflasyonun düşmesi olacaktır” diye konuştu.

ERKAN: ENFLASYONDA DÜŞÜŞ

ALB Foreks Araştırma Uzmanı Enver Erkan, "2006 yılından beri “Doğrudan Enflasyon Hedeflemesi” politikasını uygulayan TCMB’nin en çok eleştiri aldığı konuların başında enflasyon hedefinin tutturulamaması gelmektedir. Son 2 yılda kur oynaklığının artması ile beraber, özellikle çekirdek enflasyondaki yukarı yönlü eğilim enflasyonun belirlenen hedeflerin üzerinde kalmasına ve istikrarsız bir seyir göstermesine neden olmuştur. Merkez Bankası’nın para politikalarını normalleştirmesi üzerinde en önemli bağımlı değişkenlerden birinin enflasyon olduğunu düşünecek olursak; bizim düşüncemize göre kur oynaklığının ortadan kalkması ve bunun enflasyona düşüş olarak yansıması Erdem Başçı için en güzel yılbaşı hediyesi olur" yorumunu yaptı.