BIST 10.046
DOLAR 32,41
EURO 34,60
ALTIN 2.388,26
HABER /  DÜNYA

Rus Rublesi dip yaptı Moskova Suudilere saldırdı

RUSYA'nın para birimi Ruble 2015 yılının en düşük seviyesine geriledi. Rusya ekonomisini en çok zorlayan gelişme ise petrol fiyatlarındaki düşüş oldu.

Abone ol

RUSYA para birimi Ruble, dolar karşısında yüzde 3 değer kaybederek yılın en düşük seviyesine geriledi.

Haftaya yatay bir seyirle 70,16 seviyesinden başlayan dolar/ruble paritesi, petrol fiyatlarındaki düşüşün etkisiyle yükselişe geçerek 72,46 seviyesini gördü. Ruble, böylece dolar karşısında yüzde 3 değer kaybederek yılın en düşük seviyesine geriledi.

Analistler, rubledeki hızlı düşüşün, geçen haftaki toparlanma eğilimine karşın yeni haftada sert bir şekilde düşüşe geçen petrol fiyatları ve Rusya'da yıl sonunda yapılan bütçe ödemelerinden kaynaklandığını belirtiyor. 

Yılın son haftasında, opsiyonlarda ve vadeli işlem kontratlarında vade sonunun yaklaşması nedeniyle pozisyon kapama işlemlerinin de etkili olduğunu ifade eden analistler, gelecek haftalarda piyasalarda rublelikiditesinde artış olabileceğini, bu artışın da rubleüzerinde baskı oluşturabileceğini dile getirdi.

Dolar/ruble paritesi, petrol fiyatlarındaki düşüş, Batı'nın Rusya'ya ambargoları ve Türkiye ile yaşanan gerilim nedeniyle ekim ayı sonundan bu yana yükseliş trendinde hareket ederek yaklaşık yüzde 16 değer kazandı.

RUSYA SUUDİ ARABİSTAN'I SUÇLADI

Rusya ekonomisinin belkemiği olan petrol fiyatları ise düşüşe devam ediyor. Rusya Enerji Bakanı Aleksandr Novak, petrol fiyatlarındaki düşüşten Suudi Arabistan’ın sorumlu olduğunu savundu.

Rus haber kanalı Rossiya 24’e konuşan Novak, Suudi Arabistan’ın petrol üretimini bu yıl günlük 1,5 milyon varil arttırarak, petrol piyasalarının istikrarını bozduğunu öne sürdü.

Önümüzdeki yılın ikinci yarısında petrol piyasalarındaki arz-talep dengesinin normale döneceğine inandığını belirten Novak, “Ancak İran’ın, ülkeye yönelik yaptırımların kalkmasıyla petrol üretimini arttırması da piyasaları etkileyecektir” yorumunu yaptı. 

Geçtiğimiz hafta, Brent petrolünün varil fiyatı küresel arz fazlası endişeleriyle 2008 yılında gördüğü dip seviyelerin de altına inip 30 dolar bandına gerileyerek, 2004 yılından bu yana en düşük seviyeye düşmüştü.