BIST 9.725
DOLAR 32,54
EURO 34,81
ALTIN 2.426,64
HABER /  GÜNCEL

7 büyüklüğünde deprem bekliyorum! Felaket kapıda

Muğla'nın Ula ilçesi Akyaka Mahallesi'nde denizin yaklaşık 30 metre çekilmesi ve Akdeniz'de meydana gelen depremler tedirginlik yarattı. Jeofizik Mühendisi Prof. Dr. Övgün Ahmet Ercan korkutan açıklamayı yaptı.

Abone ol

Denizin çekilmesinin deprem habercisi olmadığını belirten Prof. Dr. Övgün Ahmet Ercan, ancak yakın bir gelecekte Akdeniz'de 7 ve hatta daha büyük deprem beklediğini söyledi.

Fethiye'de sevgililerin kamp ateşi ormanı kül etti, bir köy de yanıyordu

Akdeniz'de Cuma ve Cumartesi günleri, çeşitli aralıklarla meydana gelen deprem ve artçıları ile birlikte iki gündür Akyaka'daki denizin çekilmesi tedirginliğe neden oldu. Jeofizik Mühendisi Prof. Dr. Övgün Ahmet Ercan, konuyla ilgili yaptığı açıklamada deniz çekilmesinin genellikle dağdaki esinti yönünün değişmesine neden olduğunu söyleyerek "Karadan denize vuran esintiler denizin çekilmesine sebep olabiliyor. Bu tür olaylar bu mevsimde Akdeniz ve Marmara Denizi'nde sıkça görülür. Bunun depremle bir ilgisi yok. Fakat yakın bir gelecekte Akdeniz'de büyük bir deprem bekliyorum" diye konuştu.

7 ŞİDDETİNDE DEPREM OLABİLİR

Akdeniz'deki Girit- Rodos ve Fethiye fayının son 6 yıldır çok etkin olduğuna dikkat çeken Prof. Dr. Övgün Ahmet Ercan, bu bölgenin, daha büyük bir depremin hazırlığı içerisinde olduğunu söyleyerek "Bu 5.4 veya 5.3'lük depremler daha sonra gelecek daha büyük bir depremin belirtileri. Bu büyük deprem yaklaşık 25-30 kilometre derinlikte yaşanacak. Şiddeti de 7 ve hatta daha üzeri bile olabilir. Çünkü o bölgedeki 5 civarındaki depremler bunun habercisi. Son 5 yıldır Afrika'nın Anadolu altına ve Ege Denizi, İyon Denizi altına dalması yılda 3.5 santimetreydi. Bu rakam şimdi 5 santimetreye kadar hızlandı. Bunun yüzer yuvar dediğimiz sığ magmadaki çevrim akımlarındaki değişim ve basınçtaki değişimlerden kaynaklandığını sanıyoruz" dedi.