BIST 10.743
DOLAR 32,21
EURO 35,06
ALTIN 2.531,51
HABER /  POLİTİKA

PKK liderlerini teslim etmeyin

Dehşet senaryosu konuşuluyor. En çarpıcı nokta PKK ve seçimler oldu.

Abone ol

Kamuoyu Amerika'daki bir düşünce kuruluşunda yapılan gizli toplantıda ele alınan senaryoları konuşuyor.

Bush yönetimi yanlısı Hudson Enstitüsü'nde çarşamba günü yapılan basına kapalı toplantıya, bazı Türk askerî yetkililer ve sivil uzmanlar katıldı.

Senaryonun en çarpıcı yanı Türk katılımcılardan bazıları K. Irak'taki PKK liderlerinin ABD tarafından yakalanıp Türkiye'ye teslim edilmesine AK Parti'ye yarar düşüncesiyle karşı çıkması oldu..

'Beyin jimnastiği' toplantısında, Anayasa Mahkemesi Başkanı'na suikast, PKK'nın İstanbul'da onlarca kişinin ölümüyle sonuçlanacak bir saldırısı ve Kuzey Irak operasyonu gibi senaryolar masaya yatırıldı.

Toplantıya yakın kaynaklardan alınan bilgilere göre, Türk katılımcılardan biri ya da ikisi, şu aşamada K.Irak'taki bazı PKK'lı liderlerin ABD tarafından yakalanıp Türkiye'ye teslim edilmesi ihtimaline karşı çıktı. Gerekçe olarak da, 'bunun seçimlerde AKP'ye destek olarak algılanacağı' gösterildi. Ancak ABD'li katılımcıların çoğu toplantının başında ortaya atılan senaryonun kötü olduğunu söyledi ve fikir beyan etmek istemedi.

Türk tarafından kimler katıldı

Genelkurmay Başkanlığı bünyesindeki Stratejik Araştırma ve Etüd merkezi'nin (SAREM) Başkanı Tuğgeneral Süha Tanyeri, Türkiye'nin Washington'daki Savunma Ataşesi Tuğgeneral Bertan Nogaylaroğlu ile enstitünün Avrasya Politikası Merkezi Direktörü Zeyno Baran ve ayrıca Kürdistan Bölgesel Hükümeti'nin Washington Temsilcisi ve Irak Cumhurbaşkanı Celal Talabani'nin oğlu Kubad Talabani'nin de katıldığı öğrenildi.

50 ölümlü PKK saldırısı

Edinilen bilgiye göre, toplantıda enstitünün uzmanları tarafından hazırlanan bir senaryo masaya yatırıldı. Söz konusu senaryo, İstanbul Beyoğlu'nda 50 kişinin ölümüne yol açan bir PKK saldırısı ve Anayasa Mahkemesi'nin eski Başkanı Tülay Tuğcu'nun suikast sonucu öldürülmesinin ardından, Türk Silahlı Kuvvetleri'nin Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın talimatıyla Kuzey Irak'a 50 bin askerin katılımıyla bir sınır ötesi harekât düzenlemesi olasılığını ele alıyor.

Erdoğan senaryoya tepki gösterdi

"Bu senaryonun kime hizmet ettiğini anlamakta doğrusu zorlanıyorum. Böyle birşeyi düşünmek istemem. Ve bizler tabii ki şu anda nasıl teröre karşı bir mücadelenin içindeysek ülkemizde de bu tür yapılması veya yani şu anda bir senaryo çerçevesi içerisinde olanların gerçekleşmemesi yolunda zaten hükümet olarak da, güvenlik güçlerimiz olarak da her türlü hazırlığın içerisindeyiz. Böyle bir şey zaten çok çok hayal... Böyle bir şeyi düşünmek istemiyoruz. Ama bildiğiniz gibi gerek istihbarat örgütlerimiz gerek güvenlik güçlerimizin görevi, hükümet olarak, yürütme olarak bizim görevimiz bu tür şeylerin olmamasına yöneliktir.
Onun tedbiri zaten her zaman vardır. Fakat şu son zamanlarda bu tür bu neo-con'cuların özellikle böyle senaryoları da bazı medya organlarında bu tür enstitülerde falan şahit oluyoruz. Temenni ediyoruz ki, bundan sonra bu tür senaryoları yazmakta o maharetlerini iyi niyetle Türkiye için kullanırlarsa, çok daha isabetli, çok daha iyi olur."