BIST 10.741
DOLAR 32,21
EURO 35,05
ALTIN 2.526,36
HABER /  GÜNCEL

K. Iraka yoğun top ateşi

Sınırın güney tarafında 600 köy var. Son iki gündür top ateşi altındalar.

Abone ol

Türk askerinin sınır boyundaki yığınağı sürerken bölgede yoğun askeri hareketlilik gözleniyor. Sınırın sıfır noktasına konuşlanan tank ve topçu birlikleri de Kuzey Irak'ın dağlık kesimlerini son iki günde yoğun top atışına tuttu.
Silopi'nin Çalışkan ve Görümlü köylerinin üstündeki tepelerden PKK'lıların faaliyet gösterdiği dağlık alanlara yönelik havan topu atışı dün gün boyu sürdü.
Top mermilerinin Zaho'ya bağlı Derkan, Şeraniş, Sınaht ve Kasrok köylerinin yakınlarındaki karayolları ve dağlık alanlarda çukurlar açtığı görüldü.

Irak'tan kaçtılar ama
Bölgenin bombalanmasından en fazla etkilenen köylerin arasında, sınırın sıfır noktasındaki Hezil Çayı kenarında kurulan Deştetak köyü yer alıyor. Köyde oturan ailelerin tamamına yakınını Bağdat'tan savaştan kaçanlar oluşturuyor.
Kuzey Irak'a olası harekâtta köylerini terk etmek zorunda kalacaklarını belirten aileler, kendilerine zarar verilmemesini istiyor.

PKK'yla ilgimiz yok
Bağdat'ta yaşadıkları korkuyu yaşamak istemediklerini belirten köylülerden İşo Patrus Pale, Milliyet'e şunları söyledi:
"Hıristiyan aileler olarak bin yıldır Türkiye sınırında yaşıyoruz. Saddam bizi bölgeden sürdü. Bağdat'ta yaşamaya mahkûm olduk. Ardından İslami örgütlerin hedefi olduk. Kaçıp köyümüze sığındık. PKK'lılar dağlık alanlarda, onlarla ilgimiz yok. Köyümüze yakın karayoluna top mermileri düştü. Önceki gece yoğun top atışı yapıldı, tüm köy halkı bir evde toplanıp dua ettik."
39 yaşındaki Salim Mikail Verde de köylerinde huzurlu bir yaşam sürmek istediklerini kaydederken, "Türkiye PKK'lıları temizlemek için Kuzey Irak'a operasyon yapmak istiyor. Ancak sınırdaki köylere zarar vermemesi lazım.
Binlerce insan sınır kesiminde yaşıyor. Bağdat'tan kaçıp köyümüze ulaştık. Rahat bir yaşam süreceğimizi ümit ederken bu kez top sesleri ile uyanıyoruz" dedi.

600 köy var
Suriye'den İran'a kadar uzanan 300 kilometrelik Kuzey Irak sınır şeridinde 600 köy bulunuyor.
Sınır ötesi operasyona karşı önlem amacıyla köylerden bir bölümü son 1 yıl içinde boşaltılırken, bu köylerde yaşayan aileler iç kesimlerdeki yerleşim birimlerine göç etti. Sınır hattında 100'den fazla köyde yaşam devam ediyor.