BIST 10.541
DOLAR 32,28
EURO 35,01
ALTIN 2.476,10
HABER /  DÜNYA

PKK festivaline yasak

Almanya’da düzenlenecek olan ‘Kürdistan Festivali’ne reklam yasağı geldi.

Abone ol

2 Eylül 2006’da Almanya’nın Gelsenkirchen kentinde ‘Abdullah Öcalan’a özgürlük Kürdistan’a barış’ sloganı ile düzenlenmek istenen festival konusunda Alman makamları nezdinde girişimlerini sürdüren Türkiye sonuç aldı. Buna göre 14. kez yapılacak olan ‘Uluslararası Kürdistan Kültür Festivali’ne ait ekranlardan yayınlanan billboard reklamları Alman birimlerinin girişimleri ile karartıldı.

İlk olarak Essen Tren İstasyonu’nda yer alan reklamlarla ilgili girişimlerde bulunan başkonsolosluk yetkililerinin, reklamların içeriğiyle ilgili olarak Essen Emniyet Müdürlüğü ile temasa geçtikleri öğrenildi. Reklamların içeriğinde Almanya yasaları açısından suç unsuruna rastlanmamış olmasına karşın, Essen Emniyet Müdürlüğü Türkiye’nin turistik merkezlerini hedef alan bombalama eylemlerini de dikkate alarak festival reklamlarının durdurulmasını sağladığı anlaşıldı.

Essen Emniyet Müdürlüğü’nün devreye girmesinin ardından, Türkiye’deki bombalama kampanyası ile PKK’nın Almanya’da süren kampanyaları arasında ilişki kuruldu. Reklam filmlerinin bu kampanyaya hizmet ettiği kanaatine varan Alman polisi Münih’teki Info-Screen firmasından Kürdistan Festivali girişimcileri ile yaptığı sözleşmeyi feshetmesini istedi. Sözleşmeyi tek taraflı olarak fesheden Alman firmasının maddi kayba uğradığı bildirildi.

Merkezi Münih’te bulunan Alman Info-Screen firması tarafından kiralanan digital özelliğe sahip ekranlar, Almanya’nın büyük tren garlarında ve metro istasyonlarında bulunuyor. On dakikalık aralıklarla ekrana gelen ve takriben 15 saniye kadar süren reklam filminin içeriği örgütün propagandası niteliğini taşıyor. Halay çeken gençlere ait görüntülerle başlayan festival reklamlarında, kırmızı, yeşil, sarı renklerin hakim olmasının yanı sıra bu sahnelerin ardından İmralı Cezaevi’nde bulunan örgüt lideri Abdullah Öcalan’ın elinde beyaz güvercin bulunan görüntüleri ekrana geliyor.

Haber: Ahmet Özay
Kaynak: