BIST 9.916
DOLAR 32,51
EURO 34,89
ALTIN 2.431,97
HABER /  DÜNYA

Barzaniden kardeşlik mesajları

Sert açıklamalarıyla gündeme gelen Barzani, bu kez Türkiye'ye dostluk mesajları gönderdi.

Abone ol Irak Cumhuriyeti Kürdistan Özerk Yönetimi ve Kürdistan Demokrasi Partisi lideri Mesut Barzani, uzun bir dönem sonra Türk basınında ilk kez SABAH'a özel açıklamalarda bulundu. Selahattin kenti, Mesif civarında olağanüstü korunan yeni sarayında görüştüğümüz Barzani, sohbetimiz süresince Türkiye ile iyi ilişkiler kurma çabasında olduğunu ve teröre karşı cephede yer aldığını vurgulamaya özen gösterdi. İşte Mesut Barzani'nin PKK'dan, Özal'a, Türkiye ile ilişkilerden, Büyük Ortadoğu Planı'na kadar sorularımıza verdiği yanıtlar...

* Babanız Molla Mustafa Barzani'nin Türkiye Cumhuriyeti ile iyi ilişkileri olduğu ve peşmergelere "Türk devletini rahatsız etmeyin ve Türk askerine kesinlikle kurşun sıkmayın" diye vasiyeti olduğu söyleniyor. Böyle bir vasiyet var mı?

Babam,
her zaman bütün komşularla iyi ilişkiler içerisinde olmamızı tavsiye ediyordu. Türkiye'ye yönelik politikaları hep komşuluk hukuku çerçevesi içerisindeydi. Türk sınırı bölgelerinde peşmergelerimizin silahlı dolaşmasına izin vermezdi. Biz de aynı politikayı güdüyoruz. KDP ve Irak Cumhuriyeti Kürdistan Özerk Yönetimi olarak Türkiye de dahil olmak üzere hiç bir komşumuzun içişlerine karışmamayı esas politika edindik.

ÖZAL BÜYÜK BİR KAYIP

* Turgut Özal ile Orgeneral Eşref Bitlis sonrasında Türkiye ile ilişkileriniz yakınlaştı mı uzaklaştı mı?
Merhum Turgut Özal ve Eşref Bitlis'ten sonra maalesef tek taraflı bir şekilde ve biraz da basının kışkırtması ile ilişkiler gerildi. Ancak bu ilişkilerin gerilmesinde biz sürekli yapıcı taraf olduk. Rahmetli Özal, ufku geniş ve ileriyi, hem de çok ileriyi gören bir insandı. O günden bugünkü dünyayı görüyordu. Onun çizdiği politikalar uygulansaydı, bölgemiz şu anda barış, refah, huzur ve kardeşliğin hakim olduğu bir bölge olurdu. Merhum Özal, bütün Ortadoğu ve Kafkaslardaki negatif politikaları ortadan kaldırmaya çabalıyordu. Özelde bölgemiz için de merhum Eşref Paşa aynı çaba içerisindeydi. Her iki zat da bölge için yeni bir sayfa açmaya çabalıyorlardı. İkisinin kaybı yalnız Türkiye için değil, bölge için çok önemli kayıp.

* Türkiye ile ilişkilerinizde bir gerileme var mı? Türkiye ile ilişkilerimizin dostane ve kardeşçe bir şekilde devam etmesini istiyoruz. Hiç bir zaman aramızda en ufak bir problem olsun istemiyorum. Biz bir aileyiz ve ailedeki kardeşler içerisinde bazen anlaşmazlıklar sorun gibi görünebilir. Fakat bu sorun değil, anlaşmazlıktır.

'BİRLİKTE YAŞAMALIYIZ'

* Türkiye sizin için tehlike anlamına geliyor mu?
Biz komşuyuz ve bin yılı aşkındır içiçe yaşıyoruz. Dost ve kardeş olarak birlikte yaşamalıyız, yaşamak zorundayız. Düşmanlık, kin ve nefrete yol vermeyelim. Biz kardeşlerin birbirine sırt dönmesinden çıkar umanlara yol vermeyelim. Türkiye halkının refah, mutluluk ve huzur içerisinde yaşamasını Allah'tan diliyorum.

* Türkiye'de bazı gazete ve televizyonlar, KDP'nin Türkiye'deki Kürtlere kimlik kartı verdiğini ileri sürüyor... Böyle bir politikanız var mı? Maalesef bazı Türk gazeteleri ısrarla bizim söylediklerimizin tersini yazıyorlar. Türkiye ile ilişkilerimizin bozulması veya sorunlu olması için sanki özel bir çaba içerisindedirler. Benim ak dediğimi kara, kara dediğimi ak yazdılar sürekli. Benim şahsıma, aileme yönelik sürekli iftira attılar. Hiç bir zaman Türkiye'ye karşı olumsuz tutum içerisine girmedik. Bunlar gerçekdışı iddialardır.

* Gördüğümüz kadarı ile bütün altyapı hizmetlerini Türk şirketlerine veriyorsunuz... Bütün işlerimizi ihaleyle veriyoruz. Demek ki Türk şirketleri bizim şartnamelerimize daha çok uyuyorlarki ağırlıklı olarak onlar bizden iş alıyorlar.

TÜRKMEN CEPHESİ

* Büyük Ortadoğu Projesi'nde Irak Kürdistanının yeri neresidir?
Kürdistan, kendisine barış ve demokrasi cephesinde yer edindi. Biz teröre karşıyız ve sürekli teröre karşı oluşturulan cephede yerimizi koruyacağız.

* Türkmen cephesi ile aranızdaki sorunun sebebi etnik mi? Irak Türkmen Cephesi (ITC), Kürt düşmanlığı üzerinden politikalar yapıyor. Biz ise düşmanlık değil dostluk politikaları güdüyoruz. İlişki içerisinde olduğumuz birçok Türkmen partisi var. Ama ITC ısrarla Kürt düşmanlığı üzerine politikalar üretiyor. Bu yüzden kendileri ile bir irtibatımız, bir ilişkimiz yok.

Röportaj: Erdal Şimşek
Kaynak: