BIST 9.916
DOLAR 32,53
EURO 34,90
ALTIN 2.437,62
HABER /  POLİTİKA

Tezkereye karşı liste kozu

AK Parti yönetimi tezkere için kulislere başladı. Her iki tarafın da ellerinde koz var.

Abone ol

AKP yönetimi ve Erdoğan, Lübnan'a asker gönderme kararı çıkması için milletvekillerini seçimlerde listeye alma kozuyla sıkıştıracak. AKP'de en fazla 25 fire verileceği belirtiliyor

1 Mart tezkeresinden ders alan AKP, TBMM'den Lübnan'a asker gönderme kararı çıkması için bu kez işi sıkı tutuyor. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın kararlı tutumu nedeniyle "evet" çıkmasına kesin gözüyle bakılıyor. Ancak, "evet" kararını zorlayan etkenler şöyle sıralanıyor:

SEÇMENDEN TEMBİHLİLER: "Sakın asker göndermeyin" diyen seçmenler milletvekillerinin tercihlerini zorlayacak.
YA ŞEHİTLER GELİRSE: Lübnan'dan gelecek olası şehit cenazeleri korkutuyor.
KOMPLO TEORİLERİ: "ABD - İran savaşında taraf olunur" gibi teoriler...

Yönetimin kozları
Yönetimin hesapları da şöyle:

TAM GÜÇLE BASKI: 1 Mart tezkeresinde gruba hâkim olamayan Erdoğan gücünü gösterecek.
OYUN DIŞI KALIRIZ: 1 Mart tezkeresi yüzünden PKK'nın hortladığı vurgulanacak. Türkiye'nin oyun dışı kalmaması için onay istenecek.
BARIŞ İÇİN: Erdoğan ve Abdullah Gül, barış için gidildiği yolunda garanti verecek.
LİSTEYİ UNUTUN: Yönetimin en önemli kozu, milletvekillerinin "2007'deki seçimlerde listeye seçilebilecek yerden girme" beklentisi olacak.
SAYI RAHAT: Çekimserlere "oylamaya gelmeyin" denilerek, gerekli "evet" sayısı düşürülecek. 546 milletvekilinin tümü oylamaya geldiğinde, 355 milletvekili bulunan AKP, kabul için gerekli 273 evet oyuna, en fazla 81 fire verse bile ulaşabilecek.

Tepki gösteren AKP'liler
1 Mart'ın retçilerinden büyük bölümünün bu kez "evet" diyeceği, firelerin 25'i bile bulmayacağı belirtiliyor. AKP'li Mehmet Dülger, "Şu anda maç durmuş ama bitmemiş. Bir süre sonra muhtemelen tekrar birbirlerine girişecekler. BM gücünü çok ciddi hırpalayabilirler" dedi. Balıkesir Milletvekili Turhan Çömez, Gaziantep Milletvekili Nurettin Aktaş, Adana Milletvekili Abdullah Çalışkan, Bursa Milletvekili Ertuğrul Yalçınbayır, Ankara Milletvekili Eyüp Sanay da asker göndermeye karşı çıkan milletvekilleri arasında yer alıyor.

Haber: Saliha Çokan
Kaynak: