BIST 10.056
DOLAR 32,22
EURO 34,78
ALTIN 2.429,20
HABER /  GÜNCEL

İlk Türk kilisesi açıldı

Türkiye'de çoğu Türk, 5 bin kişilik cemaati bulunan Protestanlar, Maltepe'de kilise kurdu.

Abone ol

 Kurucu vakfın başkanı Timur Topuz, 'Bu, cumhuriyet döneminin ilk Türk kilisesi' dedi. İstanbul-Maltepe'de "Türk Kilisesi" açıldı. İstanbul Protestan Kilisesi Vakfı'nın kurduğu kilisenin binası cemaat üyelerinden Ercüment Tarkan ve Mehmet Ali Şimşek tarafından bağışlandı.

Konuyla ilgili olarak Milliyet'e açıklamalarda bulunan İstanbul Protestan Kilisesi Vakfı Dönem Başkanı Timur Topuz, "Gayri resmi olarak faaliyet gösteren kiliseler mutlaka vardır. Ama bizim tüm işlemlerimiz yasal. İmar planı değiştirilerek, binası mevzuata uygun hale getirilmiş olan ve İstanbul Valiliği tarafından faaliyetine izin verilen, cumhuriyet tarihinin ilk Türk kilisesiyiz" dedi.

'Medeni hukuka uygun'
Türkiye'deki Ortodoks ve Katolik kiliselerinin "azınlık" statüsünde olduğunu belirten Timur Topuz, şunları söyledi:
"Onların hepsi cumhuriyet öncesi kurulmuş, statüleri farklı. Biz, medeni hukuk çerçevesinde kurulmuş bir vakıfız. Azınlık kilisesi değiliz. Cemaatimizin çoğunluğunu Türk asıllı Hıristiyanlar oluşturuyor. Bir kısmı sonradan Hıristiyanlığı seçenler. Bir kısmı ise annesi babası veya dedesi ninesi Hıristiyan olanlardan oluşuyor. Ben 14 yıl önce Hıristiyanlığı seçtim. Türkiye'deki Protestanların sayısı 5 bin civarında. Yarısından fazlası İstanbul'da yaşıyor. Maltepe'deki kilisemize devam edenlerin sayısı 100 civarında."

İlanla teşekkür
İstanbul Protestan Kilisesi Vakfı, dün bir gazeteye verdiği ilanla, kilisenin izin ve açılış sürecinde yardımcı oldukları gerekçesiyle İstanbul Valisi Muammer Güler'e, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş'a, Maltepe Belediye Başkanı Fikri Köse'ye ve yabancı ülkelerin diplomatik temsilcilerine teşekkür etti.

Haber: Tebernüş Kirecci
Kaynak: wxww.milliyet.com.tr