BIST 10.644
DOLAR 32,20
EURO 35,01
ALTIN 2.500,70
HABER /  EKONOMİ

Piyasalar neden dibe vurdu?

Piyasalar neden hareketlendi? Kapatma davası mı yoksa ABD kaynaklı dalgalanma mı? Uzmanlar yorumladı?

Abone ol Garanti Bankası Döviz Masası Sorumlusu Hakan Kuyumcuoğlu, piyasalardaki hareketliliğin tamamen yurt dışı piyasalardaki olumsuz dalgalanmanın Türkiye'ye yansıması olarak gördü.

ABD'DEKİ HİSSELER 30 YERİNE 2 DOLARDAN EL DEĞİŞTİRDİ

Kuyumcuoğlu, dövizdeki duruma ilişkin olarak, yurt dışı piyasalarda ABD'de faaliyet gösteren yatırım bankası Bear Stearns hisselerinin 30 dolardan el değiştirmesi beklenirken, 2 dolardan el değiştirmesinin bütün dünya borsalarını olumsuz etkilediğini kaydetti.

KAPATMA DAVASI ÇOK ETKİLEMEZ

Kuyumcuoğlu, Cuma akşamı Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısının AK Parti'nin kapatılmasına yönelik başvurusu geldiğinde piyasanın çok tepki vermediğini belirterek, "Bu bir süreç, tabii ki olumsuz bir etkisi olacaktır ama bu kadar da büyük etkisi olmayacaktı. Şu an içinde olunan durum, tamamen yurt dışı piyasalardaki olumsuz dalgalanmanın Türkiye'ye yansıması olarak gözüküyor" dedi.

BOZULMANIN YÜZDE 70'İ YURTDIŞI KAYNAKLI

Kuyumcuoğlu, dövizin sabah açılışta 1,2770'lere kadar yükseldiğini, daha sonra satışlarla şu anda 1,2650-1,2700 seviyesinde dengelendiğini, daha çok avro, YTL satışı verdiklerini kaydederek, "Yurt dışı daha kötüleşirse, biz de kötüleşeceğiz gibi gözüküyor. Global ekonominin parçası olduğumuza göre biz de onlarla beraber hareket ediyoruz. Bu bozulmayı yüzde 100 olarak düşünürseniz, yüzde 70'i yurt dışı, yüzde 30'u Yargıtay-AKP" görüşünü dile getirdi.

BEAR STEARNS HİSSELERİ TETİKLEDİ

Turkish Yatırım Finansal Strateji Müdürü Gökhan Uskuay da, Bear Stearns hisselerinin 2 dolara JP Morgan'a satılmasının Bear Stearns'ın battığı anlamına geldiğini ifade ederek, "Bu diğer tüm dünya piyasalarında da büyük bir endişeye sebebiyet veriyor. Diğer yatırım bankalarının da zorda olduğuna dair önemli endişeler var" dedi.

Buna AK Partinin kapatılma davasının da eklenmesinin İMKB'de yüzde 7'ye varan bir düşüşe neden olduğunu belirten Uskuay, "AK Parti'nin kapatılması davasının endeks üzerindeki değerinin yüzde 3,5 dolaylarında olduğunu söyleyebiliriz. Açılış itibariyle, yüzde 7'nin yüzde 3,5'inin AK Parti'nin kapatılma davasıyla alakalı olduğunu söyleyebiliriz" diye konuştu.

Uskuay, özelleştirmelerin çok önemli olduğuna işaret ederek, "Bundan sonraki özelleştirmelerin akıbeti, Türkiye'nin dış ticaret açığı bakımından ve bunun finansmanı bakımından piyasaları zorlayacak" görüşünü dile getirdi.