BIST 10.277
DOLAR 32,34
EURO 34,81
ALTIN 2.393,53
HABER /  GÜNCEL

Pirinç fiyatları kasırga gibi

Myanmar'da kasırga, pirinç tarlalarını vurunca pirinç fiyatları dünya da yükseldi.

Abone ol

Myanmar'da felakete yol açan kasırganın bu ülkedeki pirinç mahsulüne zarar vermesinin küresel arzda yarattığı sıkıntı yüzünden pirinç fiyatları yükseldi.

BBC'nin haberine göre, Myanmar'daki kasırga felaketi ile birlikte pirince olan talebin artması nedeniyle Chicago Ticaret Borsası'nda 50 kilogramlık pirinç fiyatı Temmuz ayı teslimi yüzde 5,1 artarak 23,49 dolar oldu.

Piyasa uzmanları, Malezya'nın dün 500 bin ton pirinç satın aldığı açıklamasının da küresel fiyatları artırdığını söylediler. Malezya'nın, pirinç stoklarının azaldığı ve temel gıda maddelerine talebin arttığı bir dönemde beklentilerin üzerinde pirinç satın almasının fiyatları körüklediği yorumları yapıldı.

Dünyanın 6'ıncı pirinç üreticisi Myanmar'daki kasırganın Irrawaddy deltasında stoklardaki binlerce ton pirinci harap ettiği ve tarımsal üretim bakımından zengin bir bölge olan deltadaki binlerce hektarlık alanı ekim yapılamaz hale  geldi.

BM Gıda Ve Tarım Örgütü (FAO), kasırganın Irrawaddy deltası ve diğer bölgelerdeki pirinç mahsulüne zarar vermesinin Myanmar'ın bu yıl yapması beklenen 600 bin ton pirinç ihracatını olumsuz etkileyebileceğini açıklamıştı.

ABD pirincinin fiyatı yılbaşından bu yana yaklaşık yüzde 65 arttı. Tayland ve Hindistan pirinci de benzer oranlarda artış gösterdi.

Tayland, Hindistan, Bangladeş ve Mısır gibi önde gelen pirinç üreticisi ülkelerin iç talebi karşılamak ve içerdeki fiyatların yükselmesini engellemek amacıyla pirinç ihracatına kısıtlamalar getirmesi pirinç fiyatlarının daha da artmasına katkıda bulundu.