BIST 10.644
DOLAR 32,20
EURO 35,01
ALTIN 2.500,70
HABER /  GÜNCEL

IMF ile yollar ayrılıyor

Türkiye'nin IMF ile yürüttüğü program yarın sona eriyor. Hükümetin tavrına ilişkin Unakıtan'dan sinyal geldi.

Abone ol Hükümetin bu konudaki kararı henüz netleşmedi ancak Maliye Bakanı Kemal Unakıtan’dan ‘IMF’siz gidelim’ mesajı geldi.

CNBC-e’nin sorularını yanıtlayan Unakıtan, Brezilya’nın da artık yoluna IMF’siz devam ettiğini hatırlatarak şunları söyledi: “IMF ile olduğu zaman, IMF ‘iyi’ derse bütün dünya onu iyi algılıyor. Artık Türkiye olarak onu aşmamız lazım. Birçok ülke gibi Brezilya da artık IMF ile yola devam etmiyor. Türkiye’de artık IMF’nin olup olmaması önemli olmamalı. Türkiye’nin kendi ayakları üzerinde duran ülke olması lazım. Çıtayı kendisinin çizip, o çıtaya kendisinin uyması lazım.”

Gıda ve petrol fiyatlarındaki yükselişle enflasyonun düşmesinin imkansız hale geldiğini kaydeden Unakıtan, yüzde 4.5’lik büyümenin yavaşlama olarak nitelendirilmemesi gerektiğini ifade etti.

Dünya nereye giderse gitsin Türkiye’ye olan ilginin devam ettiğine dikkat çeken Unakıtan, cari açığın da finanse edilebilir düzeyde olduğunu kaydetti.

FDF İNDİRİMİNDEN 7 MİLYAR YTL GELECEK

Unakıtan İstanbul Ticaret Odası’nda yaptığı konuşmada ise, faiz dışı fazlanın yüzde 3.5’e çekilmesinin bütçede 7 milyar YTL civarında kaynak yaratacağını söyledi. Unakıtan, oluşan kaynağın GAP bölgesinde, sulamada, karayollarında demiryolları yatırımlarında kullanılacağını belirtti.

Maliye Bakanı Unakıtan, geçen yıl 32 milyar dolar düzeyinde gerçekleşen enerji faturasının 40 milyar dolara yaklaştığını kaydetti.