BIST 10.159
DOLAR 32,21
EURO 35,10
ALTIN 2.472,21
HABER /  GÜNCEL

Petrolün Türkiyeye bedeli

Asıl gündem yükselen petrol fiyatları. Dünya ekonomileri tehdit altında. Türkiye'nin ödediği fatura da büyüyor.

Abone ol İNTERNETHABER- Son üç ayda 30 dolar arttı. Varil fiyatı 90 dolardan 120 dolara çıktı. OPEC Başkanı Şekip Halil'in 200 dolar uyarısı piyasaları daha da korkuttu.

Petrol fiyatları Türkiye'odeki cari açığı körükleyecek. Cari açığın finansmanı konusunda iyileşmeye doğru giderken, petrol fiyatları bu hesabı bozdu.

CARİ AÇIĞA FATURASI 10 MİLYAR DOLAR

Cari açıkta yıl sonunda hedeflenen rakam 28.5 milyar dolardı. Oysa yüksek fiyatlar nedeniyle 10 milyar dolarlık ek fatura çıktı. Net ithalat 39 milyar dolara çıkması bekleniyor. Petrol fiyatları cari açığın milli gelire oranını da bozuyor. Eneri fiyatları 2002 seviyesinde olsaydı, yüzde 5.8 yerine yüzde 2.8 düzeyinde olacaktı. Bakan Mehmet Şimşek enerji fiyatlarındaki yükselişe dikktat çekmiş ve cari acığın toplamda 50 milyar dolara çıkabileceği uyarısında bulunmuş.

MALİYETLERİ YÜKSELTİYOR

Bu sadece makro ekonomik kısmı. Bir de vatandaşa ve sokağa yansıması var. Artan mazot ve benzin fiyatları tarım ürünlerini de yükseltiyor. Doğal olarak gıda fiyatlarına yansıyor. Diğer sektörlerde de maliyetleri yükseltiyor. Petrol sanayi ve teknolojinin olmazsa olmazı. Alternatif ürünler de petrole teslim oldu. Dolayısıyla enflasyon hedefini zorluyor.

NEDEN YÜKSELİYOR?

Dolardaki düşüş: Yatırımcılar dolar düşünce petrolü bir yatırım aracı olarak kullanmaya başladı. Bu da petrol fiyatlarını yükseltti.

Dünyadaki savaş ortamı: Nijerya ve Irak'taki savaş ve çatışma ortamı bu ülkelerdeki petrol üretiminin düşmesine neden oldu.

Petrol rafinerilerinde yaşanan darboğaz: ABD gibi petrol tüketiminin çok fazla olduğu ülkelerdeki rafinerilerin yetersiz olması.

Talebin yükselmesi: Özellikle Asya'daki yeni gelişen ekonomilerden gelen petrol talebi çok yükseldi.

OPEC'in üretimi düşürmesi: OPEC, petrol fiyatının düşmesini önlemek için 2006 sonunda üretimi azalttı. Uluslararası tepkilerden sonra 2007 Eylül'de üretimi günlük 500 bin varil artırdı ancak petrol fiyatlarındaki artışı durduramadı.