BIST 10.159
DOLAR 32,23
EURO 35,18
ALTIN 2.483,93
HABER /  POLİTİKA

301 cinayetten mahkum!

301. madde nihayet Meclis'ten geçti. Tam 8 saat sürdü. Genel kurulda sert tartışmalar ve ağır suçlamalar vardı.

Abone ol TBMM Genel Kurulunda, Türk Ceza Kanununun (TCK) 301. maddesinde değişiklik öngören kanun teklifi 65 ret oyuna karşın, 250 oyla kabul edildi..

Ancak tartışmalar yine sertti. MHP'liler hainlik imasında bulundu. MHP Ordu milletvekili Şahin, 301'e katil damgası vurulduğunu ve yasanın cinayetten mahkum ettirildiğini ileri sürdü. Adalet Bakanı Şahin ise MHP'li siyasetçileri Sakarya'daki gerilimi teşvik etmekle suçladı.


ADAPAZARI'NDA SİYASİLERİN SORUMLULUĞU YOK MU? 


''Türklüğü ortadan kaldırınca Türklük korumasız kalacak'' söylemlerine işaret eden Şahin, bunların, popülist politikalar olduğunu savundu. Şahin, sözlerini şöyle sürdürdü:

Burada yapılan konuşmalarda o kadar ağır hakaretlerde bulunuyor ki. 'Vatana ihanet ediyorsunuz' dercesine öyle ifadeler kullanıyorlar ki. Biz bu lafları ciddiye almıyoruz ama sizin tabanınızdan bazı gençler bunları ciddiye alabilir, sonra gelir bir eylemde bulunurlarsa, bunun sorumlusu kim olacak, o zaman Türklüğü, vatanı korumuş olacak mısınız?


Adapazarı'ndaki olaylardan bahsedildi. Bir yasal toplantıyı basmaya çalışan gençler. Bu tür konuşmalardan etkilenerek, bu tür eylemleri yapan gençlerin acaba bu eylemlerinde 'sorumluluğumuz var mı' diye bazı politikacıların düşünmeye ihtiyacı var. Türklük ve Türklüğü korumak, Cumhuriyeti korumak kimsenin tekelinde değildir. Türklüğü de cumhuriyeti de bu Meclis, bu millet korur.''


''CİNAYETTEN MAHKUM...''

MHP Ordu Milletvekili Rıdvan Yalçın, Türklüğe hakareti suç olmaktan çıkaran bu teklifin, ''Ecdadın kemiklerini sızlatacağını'' söyledi. ''Hakkınızda eleştiri yazan, karikatür çizenlere dava açıyorsunuz, millete hakaretin önünü açıyorsunuz'' diyen Yalçın, maddeye yönelik ''Katil 301'' eleştirileri yapıldığını anımsattı. Yalçın, ''Bu değişiklikle Türklüğe hakaret edenleri aklarken, Meclisin çıkardığı bir yasayı cinayetten mahkum ettiğinizin farkında mısınız? Madde, 1926'dan bu yana 8 kez değişti, ilk kez siz Türklüğü madde metninden çıkarıyorsunuz'' ifadesini kullandı

KÜRTLER'E HAKARET EDENLERE 301'DEN DAVA AÇILMADI

DTP Grubu adına konuşan Batman Milletvekili Bengi Yıldız, Kürtlere hakaret edenlere 301. maddeden dava açılmadığını iddia ederek, ''Türklüğün bir üst kimlik haline gelebilmesi için Türkiye Cumhuriyeti'nde yaşayan Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarına hakaretten dolayı insanlar ceza alsaydı, Türklük gerçek anlamda üst kimlik olabilirdi. Kim hangi ırka, mensubiyete hakaret ediyorsa, esas o haindir. Birileri kınanıyor, eleştiriliyor, hakarete uğruyorsa, o ülkenin bütünlüğüne, birliğine bir dinamit konuluyor'' diye konuştu.


SORUŞTURMAYI SAVCILAR YAPSIN

CHP Grup Başkanvekili Hakkı Süha Okay, önergelerinde soruşturmaların bizzat Cumhuriyet başsavcıları tarafından yapılmasını önerdiklerini belirtti. Okay, ''301. madde üzerindeki düzenleme, Türk hukukuna bir katkıda bulunmayacak ama AB'ye mahcup olacaksınız. Siyasal iktidarın yandaşları için izin verilmeyebilir, karşıtları için soruşturma izni verilebilir'' dedi.

301'DE NELER DEĞİŞTİ?

Kanuna göre, 301. maddede yer alan ''Türklüğü'' ibaresi ''Türk Milleti'', ''Cumhuriyeti'' ibaresi de ''Türkiye Cumhuriyeti Devleti'' olarak değiştirildi.

Kabul edilen 301. maddeye göre, Türk Milletini, Türkiye Cumhuriyeti Devletini veya Türkiye Büyük Millet Meclisini, Türkiye Cumhuriyeti Hükumetini ve Devletin yargı organlarını alenen aşağılayan kişi, 6 aydan 2 yıla kadar hapis cezasına çarptırılacak. Devletin askeri veya emniyet teşkilatını alenen aşağılayan kişilere de aynı ceza uygulanacak.

Eleştiri amacıyla yapılan düşünce açıklamaları suç oluşturmayacak. Bu suçtan dolayı soruşturma yapılması, Adalet Bakanının iznine bağlı olacak.