BIST 10.074
DOLAR 32,34
EURO 34,66
ALTIN 2.415,18
HABER /  GÜNCEL

Petrol fiyatları yükselişte

Piyasalar Orta Doğu'daki gelişmeler ve Japonya'nın enerji ihtiyacına odaklanırken, petrol fiyatları tekrar arttı.

Abone ol

Japonya'da enerji ithalinin artacağı beklentileri ile Orta Doğu'daki son gelişmeler petrol fiyatlarının yeniden yükselmesine neden oldu.

Brent ham petrolünün varili 113 doların üzerine çıkarken, Amerikan hafif petrolünün fiyatı da yeniden varil başına 100 dolar seviyesine geldi.

Libya'da petrol üretimi neredeyse tamamen durdu, Bahreyn'deki karışıklık ve olayların komşu Suudi Arabistan'a sıçrama tehlikesi de piyasaları kaygılandırıyor.

Kısa süre önceki depremde nükleer santralleri zarar gören Japonya'nın daha fazla enerji ithal edeceği yolundaki tahminler de buna eklenince petrol fiyatları yeniden artışa geçti.

Piyasaların Japonya'da Cuma günü meydana gelen deprem ve tsunamiye ilk tepkisi, ülkenin enerji talebinin azalacağı yolunda olmuş ve son zamanlarda yükselen petrol fiyatlarının gerilemesine yol açmıştı.

Brent petrolünün varili haftanın ilk günlerinde 107,35 dolara düşerken, Amerikan ham petrolünün varili de 96.21 dolar olmuştu.

Olayların yayılacağı endişesi

Bu arada Orta Doğu'daki olaylar, petrol arzının güvenliği konusundaki endişeleri tekrar gündeme getirdi.

Petrol üreticisi Bahreyn'de, ülkeye çağrılan Suudi Arabistan askerlerinin de yardımıyla protesto gösterileri bastırılırken dün altı kişi öldü.

Resmi Bahreyn petrol işletmeleri halk ayaklanmasına bağlı personel sıkıntısı nedeniyle rafinerilerinden birinde üretimi azaltmak zorunda kaldı.

Piyasalar şimdi olayların komşu Suudi Arabistan'ın doğusuna yayılacağından kaygı duyuyor.

Bahreyn'de olduğu gibi Suudi Arabistan'da da ülkenin petrol altyapısının büyük çoğunluğu, Şii nüfusun ağırlıkta olduğu bir bölgede ve Şiiler Sünni olan kraliyete haklarını kabul ettirmeye çalışıyor.

Ancak Suudi Arabistan'daki Şiilerin dünkü protesto gösterileri de güvenlik güçleri tarafından dağıtıldı.