BIST 9.891
DOLAR 32,57
EURO 34,99
ALTIN 2.460,00
HABER /  POLİTİKA

Erdoğan'ın alkış toplayan şiiri

Rusya'daki temaslarını tamamlayarak Kazakistan'a geçen Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Tatarca şiir okudu.

Abone ol

Rusya ziyaretinin ardından Kazakistan'a geçen Başbakan Recep Tayyip Erdoğan tarihi Kazan Devlet Üniversitesi'nde öğrencilere hitap etti. Erdoğan'ın Tatar şair Abdullah Tukay'a ait bir şiiri Tatarca okuması ise ziyarete damgasını vurdu.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Türkiye'nin içinde bulunduğu coğrafya içinde nüfuz mücadelesi ya da farklı niyet ve gayeler içinde olmadıklarını, barış ve demokrasi hukukun üstünlüğü gibi prensipleri hedef edindiklerini söyledi.

İstanbul ve Kazan'ın binlerce yıllık tarihi geçmişlerine vurgu yapan Erdoğan, iki halkın bir dalın kolları, bir ailenin çocukları gibi olduğunu belirtti. Başbakan arada mesafeler olsa da iki halkın sevinç ve hüznünüz her zaman ortak olduğunu ve yüreklerin birlikte çarptığını vurguladı.

BAŞBAKAN OLARAK İLK ZİYARETİ

Geçen yıl Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün de Tataristan'ı ziyaret ettiğini hatırlatan Erdoğan, kendisinin ilk Türkiye başbakanı olarak Kazan'da bulunmaktan büyük memnuniyet duyduğunu ifade etti. Kazan'da bulunuşunu "Bir hasretin sona ermesi" olarak tanımlayan Erdoğan, "Vladimir Lenin ve Lev Tolstoy gibi dünyaca ünlü devlet adamı ve sanatçıların yetiştiğini üniversitede bulunmak heyecan verici..." dedi.

ALKIŞLAR ERDOĞAN İÇİN

Yusuf Akçura ve Sadri Maksudi Arsal gibi Tatar aydınlarının Türk kültürü üzerinde etkileri olduğuna değinen Erdoğan, 19 ve 20'nci yüzyıllarda Osmanlı topraklarına göç eden Tatar aydınlarının, Türkiye'de cumhuriyet fikrinin yerleşmesinde ve Türk Tarih Kurumu ile Türk Dil Kurumu gibi önemli müesseselerin kurulmasında da emekleri geçtiğini söyledi. Erdoğan'ın Tatar şair Abdullah Tukay'a ait bir şiiri Tatarca okuması salonda alkışlandı.