BIST 10.159
DOLAR 32,20
EURO 35,10
ALTIN 2.472,50
HABER /  GÜNCEL

Petrol fiyatları rekora uçtu

Ham petrolün fiyatında tüm zamanların rekoru kırıldı. Gidişat ürkütücü. Peki petrol fiyatı neden artıyor? Nedenler şunlar;

Abone ol


Uluslararası piyasalarda ABD ham petrolünün varil fiyatı bugün 130,47 dolara çıkarak, tüm zamanların rekorunu kırdı. Petrol fiyatlarını azdıran, doların değerinin düşüklüğü ve talep fazlalığı olarak gösteriyor.

Uluslararası Enerji Ajansı'na göre (IEA), enflasyona ayarlandığında petrol fiyatları, 1979 yılındaki İran İslam Devrimi'nden bir yıl sonra Nisan 1980'de 101,70 dolarla zirve yapmıştı. Petrol fiyatlarının yükselmesinde şu etkenler rol oynuyor:

DOLARIN DÜŞÜK DEĞERİ: Doların değerinin düşmesi Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü (OPEC) gelirlerinin satın alma gücünü düşürdü ve dolar kullanmayan bazı tüketicilerin satın alma gücünü artırdı. Bazı uzmanlar yatırımcıların petrolü zayıf dolara karşı korunma amaçlı olarak kullandığını belirtiyorlar.

FONLAR: ABD Merkez Bankası'nın (FED) geçen yıl Ağustos ayının ortasından itibaren faiz oranlarını düşürmesi ve kredi krizinin etkilerini hafifletmek için merkez bankalarının mali piyasalara milyarlarca dolar pompalaması, petrol ve altın fiyatlarını artırdı.

TALEP: Dünyanın en fazla petrol tüketen ülkeleri ABD ve Çin'in petrole olan talebinin fiyatların yükselmesinde büyük etkisi bulunuyor.

OPEC'İN ARZI SINIRLAMASI: Dünya petrolünün üçte birinden fazlasını üreten OPEC'in, fiyatların düşmesini engellemek için 2006 yılının sonunda petrol üretimini azaltmaya başlaması da fiyatların düşmesini engelledi. 

NİJERYA-İRAN-IRAK : Petrol fiyatlarını azdıran en önemli etkenlerden biri de büyük üreticilerdeki sıkıntılar. Dünyanın sekizinci büyük petrol üreticisi Nijerya'da, petrol üretim bölgelerine saldırı ve sabotajlar nedeniye üretim sıkıntısı var. Dünyanın dördüncü büyük ihracatçısı İran'ın, nükleer programı nedeniyle batı ülkeleri ile gerginlik yaşaması ve Irak'daki bitmek bilmeyen çatışmalar petrolü yükseltiyor.