BIST 10.277
DOLAR 32,34
EURO 34,81
ALTIN 2.393,53
HABER /  GÜNCEL

Peşaver'de uzaktan kumandalı saldırı

Peşaver'de bir polis aracının yakınında uzaktan kumandalı patlayıcıyla düzenlenen saldırıda dördü polis, biri çocuk beş kişi hayatını kaybetti.

Abone ol

Pakistan'da yetkililer, ülkenin kuzeyinde düzenlenen bombalı saldırıda en az beş kişinin hayatını kaybettiğini söylüyor.

Olayın Peşaver kentinde meydana geldiği bildirildi.

Patlamanın polisleri taşıyan bir aracın yakınlarında meydana geldiği, patlayıcının uzaktan kumandayla infilak ettirildiği açıklandı.

Olayda dört polis ve bir çocuk hayatını kaybederken, çok sayıda kişinin de yaralandığı haberleri geliyor.

Peşaver aşiretlerin yoğun olarak bulunduğu ve güvenilk güçlerini hedef alan saldırıların sıkça düzenlendiği bir kent.

İnsansız uçakla operasyon

Öte yandan, Pakistanlı yetkililer ülkenin kuzeybatısında ABD'ye ait insansız uçakla düzenlenen saldırıda en az 21 militanın öldürüldüğünü bildirdi.

Uçaktan iki füze atıldığı, Afgan sınırına yakın Kuzey Veziristan aşiret bölgesindeki Miranşah kasabasında bir binayla bir aracın imha edildiği açıklandı.

Yetkililer Hakkani örgütlenmesine dahil olduğuna inandıkları militanların arasında yabancıların da olduğu yolunda görüş belirtti.

Hakkani ağının, Afganistan'daki ABD askerlerine yönelik saldırıların ardında olduğu iddia ediliyor.

Pakistan'ın Kuzey ve Güney Veziristan bölgeleri de sıklıkla insansız uçaklarla saldırılara hedef oluyor.

ABD, bu bölgenin el Kaide ve Taliban üyesi isyancıların saklandığı yerlerin başında geldiğini ve Afganistan'daki NATO güçlerini hedef alan saldırıların da buralardan kaynaklandığına inanıyor.

Reuters haber ajansı Kuzey Veziristan'da adı açıklanmayan bir istihbarat yetkilisine dayandırdığı haberde "ölenler arasında yerel Taliban üyelerinin yanı sıra Arap ve Özbek asıllı kişilerin de olduğunu" aktardı.

İlk gelen haberlerde dört ila beş militanın öldürüldüğü bilgisi yer almıştı, ancak daha sonra yetkililer enkazın altından başka cesetlerin de çıkarıldığını söyleyerek bu rakamı artırdılar.

Çarşamba günü düzenlenen saldırı, son haftalarda görülenlerin en büyüğü.

Geçen ay insansız uçaklarla düzenlenen saldırılarda 24 saatten az süre içerisinde en az 30 kişi hayatını kaybetmişti.

Barack Obama'nın 2008 yılında ABD başkanlığına gelmesinden bu yana bölgede insansız uçaklarla düzenlenen saldırıların sayısı arttı.

Geçen yıl aynı bölgede 100'ü aşkın hava baskını düzenlendiği bildirildi.

ABD, insansız uçaklarla yapılan operasyonları düzenli olarak teyit etmiyor ancak uzmanlar Amerikan güçlerinin bölgeye bu tür uçakları konuşlandıracak kapasitede olduklarına dikkat çekiyor.

Pakistan insansız uçaklarla düzenlenen saldırıları eleştirirken, bunların militan faaliyetlerini körüklediğini savunuyor.

Gözlemcilere göre ise Pakistanlı yetkililer bu tür saldırıları kapalı kapılar ardında aslında onaylıyor.

Bununla beraber son dönemde insansız uçaklarla saldırıların sınırlanmasını istedikleri yolunda işaretler alınmaya başlandı.

Zira bu tür saldırılarda çok sayıda sivil de hayatını kaybetti.