BIST 9.916
DOLAR 32,44
EURO 34,74
ALTIN 2.438,67
HABER /  GÜNCEL

Peçe takan kadınlara gözaltı şoku

Fransa'da bugün uygulamaya giren peçe yasağı çerçevesinde en az iki kadın gözaltına alındı. Polis, gözaltıların nedeni peçe değil, kadınların katıldığı protesto diyor.

Abone ol

Fransa'da bugün uygulamaya giren ve kadınların kamuya açık alanlarda peçe takmalarını yasaklayan yasa çerçevesinde ilk gözaltılar gerçekleşti.

Peçe takan en az iki kadının gözaltına alındığı belirtiliyor ancak polis gözaltıların nedeninin peçe değil, kadınların yasağa karşı katıldıkları yasadışı gösteri olduğunu açıkladı.

Fransa'nın güneyindeki Avignon kentinde ise Kenza Drider isimli kadın daha önce açıkladığı üzere peçe takarak trene bindi.

Polis tarafından durdurulmayan Drider, "Bu bir provokasyon değil. Yalnızca vatandaşlık hakkımı kullanıyorum, bir suç işlemiyorum" dedi.

Yasa çerçevesinde, yüzlerini örten kadınlar bugünden itibaren 200 dolar para cezası ödemek zorunda kalabilir.

Yasayı ihlal edenler için getirilen yaptırımlar arasında vatandaşlık kursları da var.

Fransız hükümeti peçenin ortak yaşamanın standartlarını ihlal ettiğini savunuyor.

Yasayı eleştirenler ise uygulamanın insan hakkı ihlali olduğunu vurguluyor.

Gözlemciler, yasanın cumhurbaşkanı Sarkozy'nin seçmenin desteğini kazanmak için attığı bir adım olduğunu düşünüyor.

Yasa çerçevesinde, kadınların peçe takmasını zorlayanlar için ise daha yüksek bir para cezası ve iki yıla kadar hapis cezası öngörülüyor.

Fransa, Müslümanların bir kısmı tarafından dini gereklilik olarak görülen bir kıyafeti yasaklayan ilk Avrupa ülkesi oldu.

Ülkeyi ziyaret eden yabancılar da yasa kapsamında polis tarafından durdurulabilir ve bu kişilere de para cezası kesilebilir.