BIST 10.277
DOLAR 32,34
EURO 34,81
ALTIN 2.393,53
HABER /  GÜNCEL

6 parti seçimden çekilme kararı aldı

Aday listelerinin teslim edilmesine kısa bir süre kala siyasi partilerden biri seçime katılmama kararı verdi

Abone ol

12 Haziran'da yapılacak milletvekili genel seçimi için 18 siyasi parti milletvekili aday listelerini YSK'ya sundu. Seçim barajı ve ittifak nedeniyle ise 6 parti seçime girmeyeceğini açıkladı.

Seçime girmeyecek olan 6 parti Eşitlik ve Demokrasi Partisi, Alternatif Parti, Halkın Yükselişi Partisi, Genç Parti, Bağımsız Türkiye Partisi ve Türkiye Partisi.

6 partinin seçime katılmama kararı ile oy pusulasında yer alması beklenen 24 partinin sayısı da 18'e düştü.

SEÇİME GİRECEK 18 PARTİ

12 Haziran'da yapılacak seçim için beklenen start milletvekili listelerinin YSK'ya sunulduğu son gün olan 11 Nisan'da verilmiş oldu. 

Seçime girme kararı veren 18 parti YSK'ya listelerini getirdi. İşte o partilerin listesi:

"Adalet ve Kalkınma Partisi, Demokrat Parti, Cumhuriyet Halk Partisi, Emek Partisi, Millet Partisi, Liberal Demokrat Parti, Saadet Partisi, Hak ve Eşitlik Partisi, Halkın Sesi Partisi, Milliyetçi Hareket Partisi, Özgürlük ve Dayanışma Partisi, Yurt Parti, Doğru Yol Partisi, Hak ve Özgürlükler Partisi, Türkiye Komünist Partisi, Milliyetçi Muhafazakar Parti, Büyük Birlik Partisi, Demokratik Sol Parti."

5 PARTİ'DEN YSK'YA KATILMIYORUZ DİLEKÇESİ

Eşitlik ve Demokrasi Partisi, Alternatif Parti, Halkın Yükselişi Partisi, Genç Parti ve Bağımsız Türkiye Partisinin temsilcileri YSK'ya, seçime katılmayacaklarına ilişkin dilekçelerini sundu.

TÜRKİYE PARTİSİ'NDEN BAŞVURU YOK

Seçime katılmayacağını duyuran Türkiye Partisinden de gün içinde YSK'ya temsilci gelmedi. Parti lideri Abdüllatif Şener Sivas'tan bağımsız aday olarak başvuru yaptı.

İLK AÇIKLAMA HYP'DEN

Seçime girmeme kararı ile ilgili ilk açıklama Halkın Yükselişi Partisi'nden (HYP) geldi. Seçim barajıın eleştiren parti seçime HYP olarak katılmayacağını duyurdu. HYP Genel Sekreteri Behzat Özel, Genel Başkan Yardımcısı Güngör Ersoy ve Genel Sekreter Yardımcısı Deniz Özgen DSP'den milletvekili adaylığı için başvuru yaptı.

GENÇ PARTİ DE YOK

İkinci açıklama Genç Parti Genel Sekreteri Melek Dingaz'dan geldi. Dingaz, Partisinin 12 Haziran'da yapılacak milletvekili genel seçimlerine katılmayacağını, herhangi bir ittifak ya da oluşum içinde yer almayacağını bildirdi. Dingaz, yaptığı yazılı açıklamada, şunları kaydetti:
"Genç Parti, 12 Haziran'da yapılacak milletvekili genel seçimlerine katılmayacak ve herhangi bir ittifak ya da oluşumun içinde yer almayacaktır."

BTP DP İLE İTTİFAK YAPTI

Aday listelerinin YSK'ya verilmesine kısa bir süre kala BTP'nin DP ile ittifak yaptığı açıklaması geldi. DP çatısı altında seçime girecek olan BTP YSK'ya aday listesi sunmadı.

YSK'DAN ÇATI AÇIKLAMASI

Bu arada YSK oy pusulasındaki parti sayısını azaltacak önemli bir karar daha aldı. İttifak yapacak partilerden ''çatı partinin'' ismi oy pusulasında yer alacak, ittifaka katılan diğer siyasi partiler ise oy pusulasından çıkarılacak. Bu durumda oy pusulasında yer alan parti sayısı 20'nin altına düşebilecek.
 
Siyasi partilerin hangi partilerle ittifak yaptıklarını ve hangi partinin çatısı altında seçime gireceklerini milletvekili aday listelerinin kesinleştiği 28 Nisan Perşembe gününe kadar YSK'ya bildirmeleri gerekiyor. Bu bildirim yapıldıktan sonra çatı partisi hangisi ise sadece o parti oy pusulasına girecek.