BIST 10.277
DOLAR 32,34
EURO 34,81
ALTIN 2.393,53
HABER /  GÜNCEL

10 bin kişi iş sahibi olacak!

İş bulmanın en kolay olduğu bu dönemlerde uzmanlar da harekete geçti. İşte alınacak elemanlar ve pozisyonlar...

Abone ol

İnsan kaynakları uzmanları harekete geçti. İlkbahar ve yaz mevsiminin iş bulmak için en uygun zaman olduğunu belirten uzmanlar, turizmden perakendeye, pazarlamadan ulaşıma kadar pek çok sektörün eleman aradığını söylüyor

Havaların ısınmasıyla birlikte istihdamda da hareketli günler başladı. Aylin Löle'nin haberine göre turizm sektörü başta olmak üzere, restoran, catering, düğün organizasyonları, konserler, pazarlama aktiviteleri için şirketlerin eleman talebi artarken, yıllık izinlerin toplu kullanımı sırasında işlerin aksamasını istemeyen kurumsal şirketler, farklı iş kollarında yaklaşık 10 bin dönemsel eleman aryor. Manpower Genel Müdürü Ebru Coş, 'Yaz aylarında dönemsel eleman talebi 2 katına çıkıyor' diye konuşurken, Yenibiris.com Genel Koordinatörü Burçak Pak Yılmaz ise 'Bu dönem, özellikle iş deneyimi olmayanlar için fırsat' diye konuştu.

EN ÇOK TURİZM ELEMAN ARIYOR
Yazın en çok dönemsel eleman aranan sektörlerin başında yüzde 18'le turizm-otelcilik geldiğini belirten Yılmaz, şöyle devam etti: 'Turizmde yüksek sezonun yaklaşmasıyla başlayan stajyer, dönemsel ve yarı zamanlı çalışacak eleman ihtiyacının patlama yapması bekleniyor. Turizm sektöründe en çok resepsiyonist ve servis elemanı aranıyor. Satış-pazarlama elemanı ihtiyacı da özellikle sezonun yeni açıldığı şu dönemde oldukça yoğun. Tanıtım hostesi, misafir ilişkileri elemanı gibi pozisyonlarda çalışmak isteyenler de şirketlerin şu dönemde yoğun bir şekilde verdikleri ilanları değerlendiriyor.

GÜNLÜK EN AZ 35 TL KAZANÇ
EBRU Coş, yazın dönemsel işlerdeki gündelik kazancın pozisyona göre değiştiğini söyledi: 'Ofiste dönemsel olarak çalışacak beyaz yakalılar günde 35 TL ila 45 TL arasında net ücret kazanıyor. Etkinlik ve pazarlamada ise rakam günde 50 TL ila 100 TL arasında değişiyor. Muhasebeci, asistan ya da sektreter gibi pozisyonlara da ihtiyaç oluyor. Bu rakam asgari ücret olabildiği gibi 5 bin TL civarına da çıkabiliyor.'

SEÇİMLER BÜYÜK UMUT
DÖNEMSEL iş ilanlarına bakıldığında, anketör ihtiyacının büyük bir artış gösterdiği belirten Burçak Pak Yılmaz, 'Bunda yaklaşan genel seçimlerin payının yüksek olduğu görüşü ağırlık kazanıyor. Dönemsel işlerde çalışmak isteyenler için bu dönem önemli iş fırsatları getiriyor' dedi.

Açık hava etkinliği büyük iş sağlıyor
RESTORAN, catering gibi faaliyetler de yaz döneminde artış gösteriyor. Yurt- içi ya da yurtdışı kongreler, düğünler ve çeşitli organizasyonlar hız kazanıyor. Gıda sektöründe soğuk içecek, soğuk gıda ve dondurma gibi ürünlerin satışı, çeşitli açık hava etkinlikleri, tanıtımlar ve kampanyalar artıyor. Ebru Coş, 'Yaz döneminde proje bazlı dahili dönemsel eleman taleplerinin yanı sıra sadece bu alanda 300-400 kişilik talep bekliyoruz' dedi.

Dönemsel ihtiyaç en çok İstanbul'da aranıyor
Yenibiris.com Genel Koordinatörü Burçak Pak Yılmaz, 'En çok dönemsel eleman alımı yapılacak iş alanları arasında Müşteri İlişkileri-CRM, Bilgi Teknolojileri, İş Geliştirme, Sekreterya-Ofis Yönetimi de ön sıralarda yer alıyor. Pek çok sektörde yaşanan veri girişi elemanı ihtiyacı, hem geçici iş arayanlar hem de mevcut işinin yanında ek iş yapmak isteyenler için fırsatlar yaratıyor. Geçici sekreterler ve ofis yöneticileri ise şirketlerin yoğun dönemlerinde iş yükünü hafifletmeye ya da sürekli personelin hastalık, yıllık izin gibi durumlarında oluşan boşluğu doldurmaya yarıyor. Tüm bu sektörlerin eleman arayışındaki ortak noktasını, 35 yaşın altında eleman aramaları oluşturuyor.

Pozisyonlar boş kalmaz
YAZ döneminde şirketlerde bazı pozisyonların boş kalmasının mümkün olmadığını vurgulayan Ebru Coş, 'Resepsiyonist, santral görevlisi, departman asistanlığı, şoförlük ve ofisboy gibi pozisyonlarda izin kullanan çalışanların yerlerini başkalarının doldurması gerekiyor. Manpower'ın portföyünde bu tür pozisyonlar için 1-2 haftalık nitelikli ve deneyimli dönemsel eleman talepleri yaz döneminde kış dönemine göre 2 katına çıkıyor' dedi.