BIST 10.644
DOLAR 32,20
EURO 35,01
ALTIN 2.500,70
HABER /  POLİTİKA

Partiye değil adaylara bakıyorlar

Kur-an Kursu ve çarşaf açılımı Alevileri CHP’den kopardı. Aleviler CHP’yi değil adayları destekleme kararı aldı.

Abone ol



ZÜBEYİR KINDIRA
İNTERNETHABER

ANKARA- CHP’nin oy tabanında önemli bir yer işgal eden Aleviler, Kur’an Kursu ve çarşaf açılımları sonrasında; istedikleri isimlerin de aday gösterilmemesi üzerine CHP’den uzaklaşmaya başladı. Yerel seçimler öncesinde CHP’ye değil, seçim bölgelerindeki adaylara bakarak oy kullanacaklarını açıklayan Aleviler ile CHP arasında soğukluk yaşanıyor.

BALKIZ: CHP SORUNLARIMIZI ÇÖZEMEZ
Hem istedikler isimlerin aday gösterilmemesine hem de açılımlara tepki gösteren Alevi-Bektaşi Dernekleri, Pirsultan Abdal ve Hacı Bektaşi Dernekleri açıklamalarında adayları kişisel bazda desteklediklerini tabanlarına açıkladılar. CHP yönetiminin çarşaf ve Kur’an Kursu açılımına ilk tepkiyi gösteren Alevi Bektaşi Federasyonu Başkanı Ali Balkız, seçimlerde kimi destekleyecekleri konusunda, “Parti bazında değil aday bazında desteklememiz olacak. Karayalçın’ı, Kılıçdaroğlu’nu ve Kocaoğlu’nu destekleyeceğiz. CHP sorunlarımızı çözecek ideolojik yapıya sahip olmadığı için parti bazında desteğimiz olmayacak. Sorunlarımızı bizim anladığımız gibi anlamayan, gerek Diyanet’in kaldırılması, gerekse de Cemevleri konusunda taşların yerinden oynamasını istemeyen CHP geri adım atmıştır. 29 Mart’tan itibaren aleviler kendilerine yeni bir yol haritası çizecekler” dedi.

Pir Sultan Aptal Kültür Derneği Başkanı Fevzi Gümüş, “A ya da B partisini değil adayları destekleyeceğiz. İzmir’de Kocaoğlu’na, Ankara’da Karayalçın’a destek veriyoruz. Eskişehir’de Büyükerşen’e, Hopa’da ÖDP adayına destek vereceğiz” dedi.

İZMİR PLATFORMU: KOŞULSUZ DESTEK YOK
İzmir Alevi Bektaşi ve Yöre Dernekleri Platformu ise bir süre önce yaptığı açıklamayla, herhangi bir adayın kayıtsız şartsız ne arkasında ne de yanında olacaklarını açıkladı.Platform adına açıklamayı yapan Sekreter Veli Karakurt, 68 derneğin üzerinde mutabık kaldığı açıklamada, yerel yönetimlere aday olacakların icraatlarında bulunması gerekenler maddeler halinde sıraladı. Karakurt, `İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu`nu destekleyecek misiniz?` sorusuna ise, “Alevi Bektaşi Dernekleri Federasyonu Genel Başkanı ve ona bağlı dernek başkanlarımızın, Bornova Cemivi açılışında bu konuda net ifadeleri oldu. Platform olarak bugüne kadar yayınladığımız bildirilere yakın davranan ve bundan sonra da projelerine bu taleplerimizi alacağına inandığımız Aziz Kocaoğlu`nun tekrar bu göreve getirilmesinde yarar görmekteyiz. Açıkladığımız metinde hiçbir siyasi parti ve adayla ilgili en ufak bir not yoktur. Sadece bugüne kadar bize katkı sağlayan ve destek olan Kocaoğlu`nun, problmelerimize önemli ölçüde çözüm önerileri getirdiğini söyledik” yanıtını verdi. Karakurt, parti rozetlerine bakılmaksızın adayların kendilerine oy vermeyi kararlaştırdıklarını söyledi.
Balçova Tuncelililer Derneği Başkanı Selman Can, İzmir’de CHP’li adayları ön koşulsuz destekleme eğiliminde olmadıklarını ve bundan sonra da olmayacaklarını söyledi.

CEM VAKFI: KİMSENİN ARKA BAHÇESİ DEĞİLİZ
Alevi toplumunu öncü isimlerinde Prof. İzzettin Doğan’ın Ankara’daki temsilcisi Ayşe Gürocak da, “Alevileri hiçbir parti kendi arka bahçesi gibi görmemeli. Hangi parti haklarını savunacaksa onu destekleyecekler” dedi.