BIST 10.083
DOLAR 32,37
EURO 34,76
ALTIN 2.433,72
HABER /  MAGAZİN  /  KÜLTÜR VE SANAT

Paris Kitap Fuarı 30 yaşında...

Paris Kitap Fuar,ı hem Fransa’nın hem de dünyanın en önemli kitap fuarları arasında yer alıyor. Fuara bu sene 25 ülkeden 1200 yayıncı ve binlerce yazar katıldı.

Abone ol

Bu sene 30’uncu yaşını büyük etkinliklerle kutlayan fuara dünyanın tanıdığı ve değer verdiği yazarlar konuk oldu.

Imre Kertesz, Nedim Gürsel, António Lobo Antunes, Patricia Macdonald, Firouz Nadji- Ghazvini, Amélie Nothomb, Anne Robillard, Luis Sepúlveda, Paul Auster, Umberto Eco, Alaa El Aswany, Michal Govrin, Andrei Guelassimov ve Peter James gibi Uluslar arası üne sahip yazarların dışında Fransa’dan Georges Balandier, Frédéric Beigbeder, Arno Bertina, Enki Bilal, Yves Bonnefoy, Stéphane Bouquet, Olivier Cadiot gibi önemli edebiyatçılar da fuara katıldılar. Son yıllarda 25 bini ticari amaçlı olmak üzere 200 binin üzerinde ziyaretçi, Fransızca yayıncılık dünyasını yakından tanıma fırsatı buldu. Fuarda özellikle Gallimard, Flammarion, Actes Sud ve Albin Michel gibi büyük yayınevleri hem standlarıyla hem de imza günleriyle öne çıkan yayınevleri oldular. Fransa’da yayıncılık sektörünün rakamsal büyüklüğü 4,5 milyar euro civarında.

Sektörde 14 büyük yayınevinin yıllık cirosu 50 milyon euro ve üzerinde bu 14 yayınevi Fransa kitap piyasasının %57 sini oluşturuyor. Fransa da 15.000 yayıncı var %43 oranındaki pay kalan yayınevleri arasında dağılıyor. Kitap fiyatlarında ise fixed price uygulaması geçerli. Fransa’da kitap fiyatları ve indirim oranları her yerde aynı. Fransa’nın bu sistemi iyi işlettiği fuar da ki fiyatları incelediğimizde de göze çarpıyor.

Türkiye bu yıl fuara; Kültür ve Turizm Bakanlığı, İstanbul Ticaret Odası ve İstanbul Büyükşehir Belediyesi Kültür A.Ş. nin bir arada bulunduğu 250 m2 lik büyük ve görkemli bir standla katıldı. İstanbul Ticaret Odası farklı bir anlayışla katılım gösterdiği kitap fuarlarında yine üzerine düşeni yaparak İngilizce, Fransızca ve Türkçe prestij eserlerini özellikle İstanbul eksenli yayınlarını hem profesyonellere hem de ziyaretçilere hediye etti. Ayrıca İTO bir gelenek haline getirdiği çek-çek bavullarını 2000 ziyaretçiye armağan ederek İstanbul’un ve Türkiye’nin tanınmasına büyük katkıda bulundu. Kültür Bakanlığı, Basın Yayın Birliği, Türkiye Yayıncılar Birliği, İTO, Kültür A.Ş. , Türkiye Yazarlar Birliği ve Türkiye Yazarlar Sendikası çerçevesinde oluşturulan Ulusal Yürütme Komitesi tarafından hazırlanan sunum ve yazar programları ile Türk yayıncılığını ve edebiyatını tanıtmak, Türk yazarlarının eserlerinin yabancı dillerde yayımlanması için tüm kurumlar ve Ulusal Komite yüksek bir performans sergilediler. Bu arada Paris Kitap Fuarı’nın başından sonuna kadar stratejik planlamasında İKSV başrolu oynadı. Standımızı renklendiren Kültür A.Ş.’nin Ebruzen ve Hat sanatçıları bir kez daha ülkemiz sanatını dünyaya gösterdiler ve büyük ilgi gördüler.

Konferans ve imza günlerine katılan yazarlar arasında İskender Pala, Serdar Özkan, Nedim Gürsel, Ayşe Kulin, Sadık Yalsızuçanlar, Nazlı Eray, Yalvaç Ural, Salih Zengin, Doğan Hızlan, Semih Gümüş, Metin Celal, Ömer Lekesiz, Mine G. Kırıkkanat, Mehmet Murat Somer, Celil Oker, Mehmet Coral, Metin Cengiz, Faruk Bilici, Ataol Behramoğlu, Timour Muhidine yerlerini aldılar.

Türkiye Ulusal Standında ayrıca 5 yılda, 50 Ülkede, 40 dilde, 632 esere destek veren TEDA projesi ile ilgili bir bölüm oluşturuldu. Türk Edebiyatını Dışa Açma projesi TEDA ile ilgili bakanlık ve komite yetkilileri proje hakkında Fransa’daki ve Dünya’daki yayıncılara bilgiler verdiler. Ülkemizden gelen profesyonel ajanslar da hem Türk Edebiyatını, hem TEDA’yı hem de temsil ettikleri profesyonel yayıncıların eserlerini Dünya’ya tanıtma ve pazarlama şansı buldu.