BIST 10.320
DOLAR 32,23
EURO 35,15
ALTIN 2.467,15
HABER /  GÜNCEL  /  EĞİTİM

327 bin öğretmen işsiz

Türk Eğitim Sen'in verilerine göre Türkiye'de 327 bin işsiz öğretmen bulunuyor.

Abone ol

Türk Eğitim-Sen Genel Başkanı İsmail Koncuk, Türkiye'de ciddi boyutlarda bir öğretmen açığı olmasına karşın, 327 bin işsiz öğretmenin bulunmasının büyük bir tezat oluşturduğunu bildirdi.

Koncuk, yaptığı yazılı açıklamada, öğretmen açığı sorununun, 2010 yılında da eğitimde kanayan bir yara olduğunu belirterek, öğretmen açığı nedeniyle okullar ve öğrencilerin öğretmensiz kaldığına, özellikle büyükşehirler ile Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgelerinde eğitim-öğretimin sağlıklı bir şekilde yapılamadığına dikkati çekti.

Türk Eğitim-Sen'in yaptığı araştırmaya göre, Türkiye'de öğretmen açığının OECD ülkeleri baz alındığında ilköğretimde 196 bin 613, ortaöğretimde 119 bin 302 olmak üzere toplam 315 bin 915 olduğunu bildiren Koncuk, Milli Eğitim Bakanlığının 2009 yılı iç denetim faaliyet raporunda da öğretmen açığının 133 bin 317 olarak belirtildiğini kaydetti.

Koncuk, "Görüldüğü üzere bu tablo ile Türkiye'nin çağ atlaması, eğitimde başarıyı yakalaması, öğrencilerine kaliteli, verimli bir eğitim-öğretim sağlaması mümkün değildir" dedi.

Milli Eğitim Bakanlığının, 2010 yılında 40 bin öğretmen ataması yapacağını açıkladığını hatırlatan Koncuk, "Bakanlığın kendi raporunda bile öğretmen açığı 133 bin olarak belirtilmişken 40 bin atama hangi ihtiyacı karşılayacak, kimin yarasına merhem olacaktır?" sorusunu yönelterek şunları kaydetti:

"Ülkemizde ciddi bir öğretmen açığı olmasına karşın, 327 bin işsiz öğretmenin olması büyük bir tezat oluşturmaktadır. Üstelik işsiz öğretmenlerin sayısı, üç ay sonra yeni mezunlarla birlikte 360 bine ulaşacaktır. Öğretmen olmak amacıyla eğitim fakültelerini kazanan ancak mezun olduktan sonra KPSS'ye giren, bilgileri yeniden sınavla test edilen, sonra da yıllarca atanmayı bekleyen öğretmen adayları için ne iktidar ne de Milli Eğitim Bakanlığı hiçbir girişimde bulunmamaktadır. Milli Eğitim Bakanı Nimet Çubukçu, atanamayan öğretmenlerin çığlıklarına kayıtsız kalmakta, topu sürekli Maliye Bakanlığına atmaktadır. Milli Eğitim Bakanlığından umduğunu bulamayan öğretmen adayları artık kendisini sahipsiz hissetmektedir."