BIST 10.159
DOLAR 32,22
EURO 35,07
ALTIN 2.472,20
HABER /  GÜNCEL

Pardon emekli değilsiniz, parayı geri verin!

Yıllardır maaş alan emeklilere, “Pardon” denilip şimdiye kadar alıdğı maaşlar geri istendi..

Abone ol

Emekli olduktan 7 yıl sonra “Pardon, yanlışlık yapmışız, 3 ay eksiğin var.” denilerek şimdiye kadar ödenen maaşları geri istenen Mehmet Cüneyt Yıldız, “Evimi satsam bu parayı ödeyemem” diyerek, ilgililere ve sorunu çözmek için yasal düzenleme yapmayan siyasilere tepki gösterdi.

Yıldız gibi yüzlerce emekli benzer sorunları yaşıyor. İkramiyeyle ev alan, ödenen maaşla da hayatını idame ettirmeye çalışan emekliler evlerine gönderilen “Siz yanlışlıkla emekli etmişiz. Verdiğimiz paraları faiziyle birlikte geri ödeyeceksiniz” bildirgesiyle şoke oluyor. Mahkemelere koşan emeklilerin büyük bölümü, kanundaki boşluk sebebiyle davaları kaybediyor.

Mehmet Cüneyt Yıldız, 1977 yılında Diyarbakır Eğitim Enstitüsü'nü bitirdikten sonra aynı yıl Diyarbakır'ın Çermik İlçesi Çermik Lisesi'nde öğretmenliğe başladı. 1989 yılına kadar bu şehirde öğretmenlik yapan Yıldız, görevinden ayrılıp ticarete atıldı. 1998'e kadar Diyarbakır'da tekstil sektöründe faaliyet gösteren Yıldız, bu tarihte Bursa'ya göçüp burada çalışmaya devam etti. Aralık 2002'de Bağ-Kur'dan emekli olan Cüneyt Yıldız, 22 Ekim 2009'de Bursa İl Müdürlüğü'nden gönderilen yazıyla şoke oldu: “En kısa zamanda müdürlüğümüze gelmeniz rica olunur, aksi takdirde maaşınız iptal edilecektir.”

Yazıyla birlikte Bağ-Kur Müdürlüğü'ne giden Yıldız, görevli memurların “Emekli olmak için gerekli olan gününüz dolmamış görünüyor. Emekli sandığından gelen yazıya göre hizmetiniz 3 ay eksik görünüyor. Emekli sandığı problemini çözemezseniz bundan dolayı maaşınız kesilerek ilgili işlemler yapılacak. Ayrıca bu 7 yıllık emeklilik süresinde size ödenen emekli maaşı faizi ile birlikte geri alınacaktır. Bu işlemler resmi yazı ile devam edecektir.” sözleriyle adeta yıkıldı.

Önce Emekli Sandığı İl Müdürlüğü'ne, ardından da Ankara'ya giden Mehmet Cüneyt Yıldız'ın, “Şu anda bizim personelimiz olmadığınız ve son işlem Bağ-Kur tarafından yapıldığı için yaşadığınız sıkıntı ancak o kurum tarafından giderilebilir.” açıklamasıyla eli kolu bağlandı. Emekli Sandığı Genel Müdürlüğü'ne yaşadığı sıkıntının giderilmesi için dilekçe veren Yıldız, şimdi iki kurum arasındaki uyuşmazlığın çözülmesini bekliyor.

Problemin yasalardan kaynaklandığının altını çizen Mehmet Cüneyt Yıldız, “Memurlar arasında yapılan yazışmalardaki yanlışlığın zararını biz çekiyoruz. Ben kendim mi emekli oldum, birilerinin yaptığı yanlıştan dolayı ben neden mağdur oluyorum?” şeklinde tepki gösterdi. Sorunun giderilmemesi halinde kendisine çıkarılacak faturayı evini satsa dahi ödeyemeyeceğinin altını çizen Yıldız, maaşının kesilmesi halinde adalete sığınacağını aktardı. Yanlışlığın giderilmesi için kendisine uzanacak yardım eli bekleyen Yıldız, başta Cumhurbaşkanı Abdullah Gül olmak üzere, Başbakan, TBMM Başkanı ve Çalışma Bakanı'na da mektup göndererek mağduriyetinin giderilmesini istedi.