BIST 10.606
DOLAR 32,22
EURO 34,97
ALTIN 2.429,19
HABER /  GÜNCEL

Yüz çocuktan altısı vatandaş sayılmıyor

2008 Türkiye Nüfus ve Sağlık Araştırması'na göre, beş yaşın altındaki yüz çocuktan altısı vatandaşlıktan yararlanamıyor

Abone ol

Son yapılan Türkiye Nüfus ve Sağlık Araştırması'na (TNSA-2008) göre, ''Beş yaş altındaki çocukların yüzde 6,3'ünün nüfus kaydının bulunmuyor."

Halk Sağlığı Uzmanları Derneği (HASUDER) Başkanı Prof. Dr. Hilal Özcebe,  Çocuk Haklarına Dair Sözleşmenin, uluslararası onaya açılmasından bu yana 20 yıl geçtiğini hatırlatarak, sözleşmenin çocukların haklarına saygı gösterilmesini savunduğunu, onları hakları olan bireyler olarak tanıdığını söyledi.

Özcebe, Türkiye'nin Çocuk Haklarına Dair Sözleşmeyi 20 Kasım 1989 tarihinde imzaladığını ve 4 Nisan 1995 tarihinde onayladığını anımsatarak, o günden bugünlere kadar geçen süre içinde Türkiye'de çocukların haklarına ulaşmaları için devlet, özel ve sivil toplum kuruluşlarının işbirliğiyle çok önemli adımlar atıldığını kaydetti.


'EBEVEYN VE DEVLET SORUMLULUK ÜSTLENMELİDİR'

''Tüm adımlara rağmen, Türkiye'de hala çocukların hepsinin en temel haklarından biri olan nüfusa kayıtlı olma haklarına ulaşamadıkları bilinmektedir'' diyen HASUDER Başkanı Prof. Dr. Özcebe, şunları söyledi:

''Bir ülkenin vatandaşı olmanın temel adımlarından biri nüfusa kayıtlı olmaktır. Çocukların temel bir insan hakkı olan vatandaşlık hakkına ulaşamaması, vatandaş olmasını gerektiren ve gerektirmeyen pek çok hakkına ulaşamamasına neden olmaktadır. Ülkemizde, Hacettepe Nüfus Etütleri Enstitüsü tarafından yapılan '2008 Türkiye Nüfus ve Sağlık Araştırması'na göre, beş yaş altındaki çocukların yüzde 6,3'ünün nüfus kaydı bulunmamaktadır. Bu da her yıl doğan 100 çocuktan 6'sının bu ülkenin vatandaşlık hakkından yararlanamadığını göstermektedir. Bu çalışmaya göre, yılda 1 milyon 292 bin 698 canlı doğum olduğu ve yaklaşık olarak 80 bin çocuğun nüfusa kaydı bulunmamaktadır.''

Hilal Özcebe, Çocuk Haklarına Dair Sözleşme'de çocuklar arasında ayrım gözetilmemesinin temel haklardan biri olduğunu vurgulayarak, ''Nüfusa kayıtlı olmama, bir çocuğa yönelik ayrımcılık yapılmasına neden olmaktadır. Bir çocuk doğum sonrasında haklarını arayamaz, nüfusa ilişkin kaydını kendisi yaptıramaz. Bu nedenle ebeveynlerin ve devletin çocuğun vatandaşlık hakkından yararlanması için sorumluluk üstlenmesi gerekmektedir'' dedi.

''Çocuğun vatandaş olarak kayıt altına alınmamasının, toplumdaki politika oluşturma, olayların değerlendirilmesinde ve de çocukların yüksek yararının önce gelmesine ilişkin hakların da ihlal edilmesine neden olacağını'' işaret eden HASUDER Başkanı Prof. Dr. Özcebe, her çocuğun doğumdan sonra hemen nüfusa kayıt edilmesi gerektiğini söyledi.


İLERİ ANALİZ RAPORU MART 2010 YAYINLANACAK

Bu arada, araştırmayla ilgili ana raporun yayınlanması uzun zaman alacağı için, TNSA-2008 raporlama faaliyetleri kapsamında öncelikle ön rapor yayınlandı.

TNSA-2008'in İleri Analiz Raporu'nun Mart 2010'da ve Türkiye'deki Demografik Değişimin 40 Yılı Raporu'nun ise Eylül 2010'da yayınlanması planlanıyor.