BIST 10.277
DOLAR 32,35
EURO 34,87
ALTIN 2.391,02
HABER /  DÜNYA

Özgürlük Kulesine start

New York'ta, 11 Eylül terör saldırılarında yerle bir olan Dünya Ticaret Merkezi yeniden inşa ediliyor

Abone ol

New York'ta, 11 Eylül 2001 terör saldırılarında yerle bir olan Dünya Ticaret Merkezi'nin yeniden inşasıyla ilgili anlaşmazlıkların aşıldığı ve inşaatın yarın
başlayabileceği bildirildi.

Terör saldırılarında yıkılan gökdelenlerin bulunduğu arazinin sahibi New York ve New Jersey Liman İşletmesi, buranın kira sözleşmesini elinde tutan işadamı Larry Silverstein'in önerisini kabuletti.

Emlak devi Silverstein, yaptığı açıklamada, anlaşmadan sonra Dünya Ticaret Merkezi'nin inşasına yeniden başlayabileceklerini belirterek, Özgürlük Kulesi'nin inşasına derhal başlanabilmesi için şantiye ekibinin yarın hazır olacağını kaydetti.

Silverstein, dün yaptığı açıklamada, bazı koşullar karşılığında inşaat gideri ve sorumluğunu kabul ettiğini bildirmişti.

Terör saldırılarında yıkılan gökdelenlerin bulunduğu arazinin sahibi New York ve New Jersey Liman İşletmesi ile buranın kira sözleşmesini elinde tutan işadamı Larry Silverstein, 1 ayı aşkın bir süredir birbirlerini son anda ortaya çıkardıkları isteklerle görüşmeleri çıkmaza sürüklemekle suçluyorlardı.

ABD Başkanlığı'nı hedeflediği bilinen New York Valisi George Pataki de, bu ay içinde ''Özgürlük Kulesi'' adlı gökdelenin temel atma töreninin yapılmasını planlıyordu.

Yerel basının bildirdiğine göre, özellikle kimin nasıl bir bina yapacağı, kiracı Silverstein'ın ne kadar ödeyeceği ve sigorta şirketlerinden alınan 4.6 milyar doların nasıl kullanılacağı konusunda anlaşmazlık noktaları bulunuyordu.

Özgürlük Kulesi adlı gökdelen, kamuoyuna açıklandıktan sonra birçok kez davalık olmuştu.

Terör saldırılarında yıkılan İkiz Kuleler'in yerine inşa edilecek Özgürlük Kulesi'nin yeni tasarımı geçen yıl açıklanmıştı.

11 Eylül 2001 tarihinde terörist saldırılar sonucu yerle bir olan Dünya Ticaret Merkezi'ne ait İkiz Kuleler'in yerine yapılacak Özgürlük Kulesi, bomba yüklü kamyonlarla düzenlenecek terörist saldırılara karşı zayıf olacağı düşüncesiyle yeni tasarıma göre Batı Caddesi'nden 27.5 metre içeriye inşa edilecek. İptal edilen tasarım ise 'Özgürlük Kulesi'nin söz konusu caddeden 7.5 metre içeride inşa edilmesini öngörüyordu.

Yeni tasarımda binanın yerden 61 metre yüksekliğe dek çelik ve titanyumla kaplanmış beton duvarla güçlendirilmesi öngörülüyor.

Önceki tasarımla yüksekliği aynı olacak kulenin boyu 625 metreyi bulacak.