BIST 10.277
DOLAR 32,34
EURO 34,81
ALTIN 2.393,53
HABER /  GÜNCEL

Dev proje start alıyor

Samsun-Ceyhan Petrol Boru Hattı Projesi'nin, iki yıl içinde tamamlanacağı iddia edildi

Abone ol

Çalık Grubu İcra Kurulu Başkanı Erdal Çelik, Samsun-Ceyhan Petrol Boru Hattı Projesi'ne ilişkin olarak '''Hedefimiz, yasal onayların tamamlanmasını takiben en geç iki sene içinde projeyi tamamlayarak, bu tarihi projeyi ülkemize kazandırmaktır'' dedi.

Çelik, Çalık Enerji tarafından geliştirilen Samsun-Ceyhan Petrol Boru Hattı Projesi'ne Bakanlar Kurulu tarafından onay verilmesine ilişkin olarak bir değerlendirme yaptı.

Çalık Enerji olarak 2004 yılı Mart ayında yaptıkları Samsun-Ceyhan Petrol Boru Hattı Projesi'ne ilişkin lisans başvurusuna Bakanlar Kurulu tarafından onay verildiğini memnuniyetle öğrendiklerini ifade eden Çelik, ''Orta Asya ve Hazar Havzası petrol kaynaklarının Türkiye üzerinden dünya pazarlarına çıkmasına olanak sağlayacak olan Samsun-Ceyhan Boru Hattı Projesi ile Rus ve Kazak petrollerinin boğazları tehdit etmeden Akdeniz'e taşınması mümkün olacaktır'' diye konuştu.
Çelik, Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer'in onayı ile hayata geçmeye başlayacak Samsun-Ceyhan Petrol Boru Hattı Projesi'nin, Türkiye'nin uluslararası enerji koridorundaki stratejik konumunu stratejik avantaja çevirmesini sağlayacağını kaydetti.

Projeyle, İstanbul ve boğazlar için giderek artan bir tehlike haline gelen petrol tankerlerinin yarattığı yoğun trafiğin azaltılmasının sağlanacağını vurgulayan Çelik, projenin tarihi bir önemi bulunduğunu aktardı.

Erdal Çelik, şunları kaydetti:
''Biz bu projeyi Türkiye'nin ve İstanbul'un projesi olarak görüyoruz.

Bakanlar Kurulu kararının, Sayın Cumhurbaşkanımızca da onaylanması sonrasında Türkiye, dünya enerji koridorunda kendi boru hattı ile yer alacak, uluslararası enerji sektöründeki konumu radikal bir şekilde değişecek, ağırlığı ve etkisi artacaktır. Bu stratejik avantajının yanı sıra boru hattı, Türkiye için çok önemli ve süreklilik arz eden bir gelir kaynağı olacaktır.

Projenin hayata geçmesiyle birlikte Ceyhan, dünyanın en önemli ham petrol dağıtım üslerinden biri olarak stratejik önem kazanırken, uluslararası petrol piyasalarının oluşumunda etkin merkezlerinden birisi olacaktır.'' İtalya merkezli Eni firması ile bu projedeki işbirliklerinin artan bir kararlılıkla devam ettiğine işaret eden Çelik, ayrıca projede yer alabileceği düşünülen diğer bazı şirketlerle de görüşmelerin sürdüğünü bildirdi.

Çelik, ''Çalık Enerji, projenin hayata geçmesi için gerekli olabilecek finansmanı şimdiden sağlamış durumdadır. Böylesi projelerde hattın yapımından çok, hattın içinin doldurulması önemlidir. Samsun-Ceyhan Boru Hattı'nın içinin doldurulması da önemli ölçüde güvence altındadır'' dedi.

Gerekli onayların ardından nihai fizibilite çalışmalarının tamamlanarak, en kısa zamanda boru hattının inşasına başlanmasının amaçlandığını kaydeden Çelik, ''Hedefimiz, yasal onayların tamamlanmasını takiben en geç iki sene içinde projeyi tamamlayarak, bu tarihi projeyi ülkemize kazandırmaktır'' diye konuştu.