BIST 10.277
DOLAR 32,35
EURO 34,86
ALTIN 2.385,02
HABER /  DÜNYA

Cinayeti çözene ödül

Türk cinayetlerini çözemeyen Almanya, cinayetleri çözenlere 300 bin euro para ödülü vereceğini açıkladı

Abone ol

Almanya'nın Bavyera eyaleti yetkilileri, kamuoyunda 'Türk esnaf cinayetleri' olarak bilinen seri cinayetlerin çözüme kavuşturulmasına yardım edecek kişiye 300 bin Euro para ödülü verileceğini açıkladı. Almanya tarihinde ilk defa, bir cinayetin çözülebilmesi için 300 bin Euro'luk ödül konuldu.

Almanya'da son 6 yıl içerisinde ülkenin farklı şehirlerinde öldürülen 8'i Türk ve 1'i Yunan 9 esnaf cinayeti olayında hala bir ipucu bulunamazken, Bavyera Eyaleti Hükümeti, katil veya katilleri yakalatana 300 bin Euro para ödülü verileceği açıkladı. Almanya tarihinde bir cinayet için bu denli yüksek ödülün ilk defa konulduğuna dikkat çeken Bavyera Eyaleti İçişleri Bakanı Günther Beckstein, "Hiç kimse konuşmak istemiyor. Nereye gitsek korku ile karşılaşıyoruz. Bu meblağ ile toplumdan ihbar alabileceğimizi düşünüyoruz. İhbarcının korunacağından emin olabilirsiniz" dedi. Cinayetler serisinde henüz ciddi bir ize rastlanmadığını ifade eden Beckstein, bazı kurbanların evinde uyuşturucu artıklarına ve ayrıca yasak şans oyunları emarelerine rastlandığını söyledi. Cinayete kurban giden esnaflar arasında herhangi bir bağlantı bulamadıklarını da belirten Beckstein, cinayetlerin zorla para toplayan bir suç şebekesinin işi de olabileceğini dile getirdi. Beckstein, tehdit edilen esnafların 10 ve 11. kurban olmadan polise başvurmasını istedi.

Bilindiği gibi seri cinayetler, 9 Eylül 2000 tarihinde Türk esnaf Enver Şimşek'in 7.65 milimetrelik Ceska marka tabancayla öldürülmesiyle başlamıştı. Aynı silah 13 Haziran 2001 tarihinde Nürnberg'de Abdurrahman Özdoğru, 27 Haziran 2001 tarihinde Hamburg'da Süleyman Taşköprü, 29 Ağustos 2001 tarihinde Habil Kılıç, 25 Şubat 2004 tarihinde Yunus Turgut, 9 Haziran 2005 tarihinde İsmail Yaşar, 15 Haziran 2005 tarihinde Münih'te Yunanlı Theodorus Boulgarides, geçen haftalarda da Dortmund'da Mehmet Kubaşık ve Kassel'de Halit Yozgat cinayetlerinde kullanıldı.