BIST 10.740
DOLAR 32,21
EURO 35,00
ALTIN 2.501,86
HABER /  GÜNCEL

Osmanlı Devleti Yalova'da mı kuruldu?

Osmanlı Devleti'nin Sögüt'te değil Yalova'da kurulduğu iddiası bu kez bilimsel bir sempozyumda ele alınacak.

Abone ol

Osmanlı Devletinin kuruluş sürecine yönelik tartışmalar sürüyor. Yalova Belediye Başkanı Yakup Koçal, Osmanlı Devleti'nin bilinenin aksine 1302 yılında Yalova'da kurulduğu yönündeki iddianın bilimsel platformda ele alınabilmesi için 27-28 Temmuz tarihlerinde uluslararası bir sempozyum düzenleneceğini söyledi.

Başkan Koçal, Yalova Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Ali Rıza Abay ve Halil İnalcık Osmanlı Tarihi Araştırmaları Enstitüsü Genel Sekreteri Hasan Soygüzel ile düzenlediği basın toplantısında, Osmanlı'nın 1302 yılında Yalova'da kurulduğu yönündeki iddianın ''Söğüt ve Yalova arasındaki bir çekişme'' olarak algılanmaması gerektiğine değinerek, şunları kaydetti:

''Biz bilimsel dayanağı olan tarihsel bir çalışmayı gündeme getiriyoruz. Söğüt'ün öneminin ve Osmanlı'nın ilk yerleşim yeri olduğu gerçeği değişmez. 'Osmanlı Yalova'ya yerleşti, burayı başkent yaptı' demiyoruz. Malazgirt Savaşı 1071 yılında olmuş ve Türk tarihi açısından çok önemli sonuçlar doğurmuştur. Yalova'da da 1302 yılında olan Bafeus Savaşı bu anlamda Osmanlı'ya devlet statüsü kazandırmıştır. Ancak, Yalova'nın başkent olması, Osmanlı'nın buraya yerleşmesi gibi bir durum söz konusu değildir. Bizim rol çalma gibi bir niyetimiz yok. Mühim olan tarihsel gerçekliğin araştırılması. Daha önce Bilecik ve bizim aramızda konunun sıcaklığından doğan çeşitli sözler söylenmişti. O zamandan bugüne kadar zaman zaman Bilecik Belediye Başkanımız ile çeşitli toplantılarda bir araya geldik. Kendisine işin bilimsel ayağıyla ilgilendiğimizi, konunun Söğüt-Yalova tartışması olmadığını anlattık.''